Wykonanie
Jestem wielką miłośniczką wszelkich sałatek, a z racji tego, że zbliża się wiosna, zieleni nie może zabraknąć na moim talerzu.
Sałatka z
grejpfrutem doskonale komponuje się z daniami
mięsnymi (zwłaszcza z drobiu i
rybami). Lekka goryczka
grejpfruta dobrze współgra z delikatnością
sera mozzarella i maślanym smakiem
awokado. Świeża, smaczna i zdrowa
sałatka w sam raz na lunch.

Składniki:
ser mozarella (kulki lub kula pokrojona w kostkę)
awokado½
grejpfrutasuszona
mięta2 łyżki
kukurydzy z puszkigarstka czarnych
oliwek (drylowane)
sałata: lodowa, rzymska,
rukolasos vinaigrette1
cytryna100 ml
oliwy z oliwek2 łyżeczki
octu winnego1 łyżeczka
musztardy dijon
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier (po szczypcie do smaku)Przygotowanie:Zaczynamy od sosu. W małej miseczce mieszamy
oliwę z
sokiem cytrynowym,
octem winnym i
musztardą. Doprawiamy do smaku odrobiną
cukru,
soli i
pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, tak, aby powstał jednolity sos.
Pora przygotować
sałatkę: myjemy i suszymy liście
sałaty, które następnie rwiemy i układamy na talerzu. Na sałacie rozsypujemy
mozzarellę. Połówkę dojrzałego
awokado obieramy ze skórki i kroimy na paseczki. Kładziemy na sałacie. Obieramy
grejpfruta ze skórki, pozbywamy się białych błonek otaczających miąższ. Kawałki
owocu kroimy w kosteczkę i układamy na kopczyku z
sałat. Dodajemy
oliwki i
kukurydzę. Całość posypujemy suszoną
miętą i polewamy sosem. Gotowe.
Sałatka wspaniale smakuje z
łososiem na ciepło. Przepis na to danie znajdziecie tutaj KLIK .Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)