Wykonanie
Jednym z elementów, który dominuje w wiosennych trendach
modowych tego roku są kropki. Aby moje słodkie pierniczki w
czekoladzie były również na topie postanowiłam „ubrać” je w modny wzór. Teraz na pewno żadna fashionistka nie odmówi takiego stylowego pierniczka.

Składniki:½ kg
mąki3
jajka (2 całe i jedno
żółtko)½ szklanki
cukru3 łyżki
kakao125 ml
śmietany (powinna być gęsta)2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 g
masłaPrzyprawa do piernika (sypę zazwyczaj na „oko”, ale to ok. 20-25 g)200 g
mioduNa polewę:2 tabliczki
czekolady2 łyżeczki
mlekaDo ozdabiania:
pisaki cukrowePrzygotowanie:Zaczynamy od zagotowania
miodu, do którego wsypujemy
przyprawę piernikową. Po zagotowaniu zdejmujemy rondelek z ognia i do
miodu dodajemy
masło, które powinno się rozpuścić. Masę
miodowo-
masłową odstawiamy do ostygnięcia.
Sodę mieszamy ze
śmietaną. Po tym zabiegu
śmietana powinna zwiększyć swoją objętość i być bardziej puszysta. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z
białek i
cukru.
Potem dodajemy po jednym
żółtku i mieszamy składniki.
Pora na połączenie
mąki z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Delikatnie mieszamy suche składniki. Do miski z
mąką wlewamy ubite
jajka oraz wystudzony
miód z
masłem. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy
śmietanę (z
sodą). W ten sposób otrzymujemy dość rzadkie ciasto piernikowe. Miskę z
ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 h, aby zawartość zgęstniała.Po upływie doby możemy rozpocząć pieczenie pierniczków. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich podsypujemy
mąką, wyrabiamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy za pomocą foremek (tym razem użyłam gwizdek).Rozgrzewamy piecyk do 180°C. Wycięte pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu pierników możemy przystąpić do ich dekoracji
czekoladą.Tabliczki
czekolady rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad kąpielą
wodną. Aby polewa była bardziej płynna dodajemy odrobinę
mleka. Zanurzamy nasze pierniczki w gorącej
czekoladzie i odkładamy na blaszkę do ostygnięcia. Po wystudzeniu kropkujemy
pisakiem cukrowym.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)