Wykonanie

Tak sympatyczne i łatwe do zrobienia, że nie mogłam sobie odmówić wypróbowania. Bardzo lubię, kiedy ciasto można nakładać łyżką wprost na papier do pieczenia, więc Whoopie
Pies robiło mi się szybko i przyjemnie. Gotowe połówki
ciastek przełożyłam tym, co akurat miałam w lodówce i spiżarni- padło na
śmietankę 36% i
dżem malinowy. Wyszły bardzo dobre, smakowały jak... małe WZ-ki ;) Na pewno powtórzę ten wypiek (i z pewnością w wersji bezglutenowej!), ale następnym razem
będę nakładać mniejsze porcje ciasta na blachę. Za bardzo wzięłam sobie do
serca wskazówki z oryginalnego przepisu, żeby nabierać ciasto po łyżce, w efekcie moje Whoopie
Pies wyszły dość duże i po zjedzeniu jednego miałam dosyć :) Warto upiec i przełożyć ulubionym nadzieniem!Składniki:Ciasto:55 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1
żółko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody3 płaskie łyżki
kakao1/2 szklanki
mlekaPrzełożenie:
śmietana 36 %po łyżeczce dżemu/powideł na jedno, złożone
ciastkoW misce miksować
cukier,
żółtko i
masło przez około 3 minuty (
cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Pozostałe, suche składniki wymieszać w odzielnym naczyniu, po czym wsypywać w 3 partiach do zmiksowanej mieszanki. Po dodaniu każdej partii miksować ciasto na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Wraz z drugą porcją suchych składników wlać do ciasta
mleko.Masę nakładać przy pomocy łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wydzielać porcje wielkości łyżki lub mniejsze, nie rozsmarowując ich na blasze. Należy pamiętać o 2-3cm odstępach pomiędzy
ciastkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 ºC, przez ok. 9 minut. Pozostawić do wystygnięcia i przekładać ulubionymi dodatkami, np. posmarować
ciastko dżemem, nałożyć łyżkę
bitej śmietany i przykryć drugim
ciastkiem.Smacznego!


Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/