Wykonanie
Do picia koktajli zmusiły mnie okoliczności. Po wypadku lekarz zalecił mi dietę płynną. Kocham jedzonko, więc byłam zdruzgotana, że przez najbliższe tygodnie nie nacieszę się smakiem ukochanych
orzechów. Ale, cóż, zalecenie to zalecenie. Zaczęłam miksować na potęgę. Po kilku dniach koktajlowej diety muszę przyznać, że nie jest wcale tak źle. Dzisiaj prezentuję jeden z moich ulubionych płynnych posiłków – zielony, bardzo zdrowy i pyszny koktajl
szpinakowy. Doskonale nawadnia, odżywia i dodaje energii.

Składniki:½ opakowania
świeżego szpinaku „baby”kilka gałązek
natki pietruszki½ dojrzałego
awokadogarstka
ciecierzycy z puszki1
ogórek kiszonygarstka
oliwek bez pestek2 łyżki
kukurydzy z puszkigarstka pestek z dyni2 łyżeczki
siemienia lnianego2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka
płatków orkiszowychok. 100 ml
wody (mineralna)2 łyżki
jogurtu naturalnego/maślanki
przyprawy: odrobina
soli, suszonej
miętyPrzygotowanie:
Szpinak i
natkę pietruszki dokładnie myjemy i odstawiamy na sitku, aby pozbyć się zbędnej
wody.
Oliwki,
ciecierzycę,
kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera.
Awokado przecinamy na pół i za pomocą łyżeczki wygrzebujemy miąższ.Następnie wszystkie składniki:
szpinak,
awokado,
ogórek,
natka,
pestki dyni,
siemię lniane,
płatki zbożowe,
przyprawy oraz
woda z
jogurtem wędrują do blendera. Miksujemy około minuty. Jeżeli wolimy, aby nasz koktajl był bardziej gęsty, dosypujemy
płatków zbożowych. I gotowe!Smacznego!



Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)