ßßß Cookit - przepis na Koktajl szpinakowy

Koktajl szpinakowy

nazwa

Wykonanie

Do picia koktajli zmusiły mnie okoliczności. Po wypadku lekarz zalecił mi dietę płynną. Kocham jedzonko, więc byłam zdruzgotana, że przez najbliższe tygodnie nie nacieszę się smakiem ukochanych orzechów. Ale, cóż, zalecenie to zalecenie. Zaczęłam miksować na potęgę. Po kilku dniach koktajlowej diety muszę przyznać, że nie jest wcale tak źle. Dzisiaj prezentuję jeden z moich ulubionych płynnych posiłków – zielony, bardzo zdrowy i pyszny koktajl szpinakowy. Doskonale nawadnia, odżywia i dodaje energii.
Składniki:
½ opakowania świeżego szpinaku „baby”
kilka gałązek natki pietruszki
½ dojrzałego awokado
garstka ciecierzycy z puszki
1 ogórek kiszony
garstka oliwek bez pestek
2 łyżki kukurydzy z puszki
garstka pestek z dyni
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków orkiszowych
ok. 100 ml wody (mineralna)
2 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki
przyprawy: odrobina soli, suszonej mięty
Przygotowanie:
Szpinak i natkę pietruszki dokładnie myjemy i odstawiamy na sitku, aby pozbyć się zbędnej wody. Oliwki, ciecierzycę, kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Awokado przecinamy na pół i za pomocą łyżeczki wygrzebujemy miąższ.
Następnie wszystkie składniki: szpinak, awokado, ogórek, natka, pestki dyni, siemię lniane, płatki zbożowe, przyprawy oraz woda z jogurtem wędrują do blendera. Miksujemy około minuty. Jeżeli wolimy, aby nasz koktajl był bardziej gęsty, dosypujemy płatków zbożowych. I gotowe!
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/02/koktajl-szpinakowy.html