Wykonanie
Kolejna dawka słodkiej przyjemności, czyli kruche
ciasteczka. Przy ich robieniu możemy wykazać się kreatywnością. Ogromny wybór foremek, ozdób i lukrów dekoracyjnych sprawia, że mogą przybierać najróżniejsze formy i kształty: począwszy od klasycznych gwiazdek na świątecznych reniferach kończąc.

Składniki:
mąka, 300 g1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasło, 150 g (miękkie)
żółtka, 3 sztuki
cukier, 150 gkwaśna
śmietana 18%, 1 łyżka
białko, do posmarowania
ciastekopcjonalne dodatki:
wiórki kokosowe,
bakalie,
orzechy,
cynamon,
skórka z cytrynyPrzygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dosypujemy
proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Następnie kolejno dodajemy:
masło,
cukier,
żółtka,
śmietanę (ewentualnie jakiś dodatek smakowy). Zagniatamy dokładnie ciasto, tak by powstała z niego jednolita kula (bez grudek i śladów
mąki). Gdy wyrobione ciasto przybierze właściwą konsystencję, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 0,5h.Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, z których każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Pora na wykrawanie
ciasteczek za pomocą wybranych foremek lub jak kto woli – radełka. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch niektórych smarujemy
białkiem, dzięki
czemu: kawałki
orzechów będą się utrzymywały na powierzchni ciasteczek/nasze ciacha nabiorą pięknego połysku. Wypełnioną
ciastkami blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-13 min. Cały czas pilnujemy, by
ciasteczka nie przypaliły się od
spodu. Kruche ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej.Gdy
ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy je do ostygnięcia.
Potem pozostaje tylko dekoracja i… konsumpcja.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'u