ßßß
Składniki:mąka, 300 g1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasło, 150 g (miękkie)żółtka, 3 sztukicukier, 150 gkwaśna śmietana 18%, 1 łyżkabiałko, do posmarowania ciastekopcjonalne dodatki: wiórki kokosowe, bakalie, orzechy, cynamon, skórka z cytrynyPrzygotowanie:Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dosypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Następnie kolejno dodajemy: masło, cukier, żółtka, śmietanę (ewentualnie jakiś dodatek smakowy). Zagniatamy dokładnie ciasto, tak by powstała z niego jednolita kula (bez grudek i śladów mąki). Gdy wyrobione ciasto przybierze właściwą konsystencję, owijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 0,5h.Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, z których każdą wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pora na wykrawanie ciasteczek za pomocą wybranych foremek lub jak kto woli – radełka. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch niektórych smarujemy białkiem, dzięki czemu: kawałki orzechów będą się utrzymywały na powierzchni ciasteczek/nasze ciacha nabiorą pięknego połysku. Wypełnioną ciastkami blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-13 min. Cały czas pilnujemy, by ciasteczka nie przypaliły się od spodu. Kruche ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej.Gdy ciasteczka nabiorą złotego koloru wyjmujemy je do ostygnięcia. Potem pozostaje tylko dekoracja i… konsumpcja.Smacznego!


Odwiedź mnie na Facebook'u