Wykonanie
Wczoraj była chińszczyzna, więc na dziś pozostało mi co nieco
makaronu w lodówce. Nie chciałam by smaki były podobne do siebie, także pomyślałam, że przygotuję
polędwiczki w formie gulaszu ( z tym, że bez
papryki ale z
suszonymi pomidorami).Przyznam, że dzisiejszy obiad bardzo mi smakował, także i przepis powinien przypaść Wam do gustu.

potrzebne składniki:- 300 g
mięsa wieprzowego;- ząbek
czosnku;-
cebula;- 4
suszone pomidory;

-
tabasco;-
papryka słodka;-
makaron ryżowy;- 1/3
kapusty białej;-
pieprz ziołowy;-
pieprz czarny;- 50 g
margaryny;

- łyżeczka
koncentratu pomidorowego;- szklanka
bulionu;-
oliwa.





sposób wykonania:
Mięso dzielimy na małe
polędwiczki.
Czosnek i
cebulę drobno siekamy wrzucamy do
mięsa, doprawiamy
papryką,
pieprzem czarnym i
ziołowym kropimy
oliwą, dodajemy kilka kropel
tabasco (wg uznania) - mieszamy i odkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Rozpuszczamy
margarynę na patelni, wrzucamy
mięso i smażymy kilka minut, następnie obracamy je i trzymamy kolejne minuty na wyższym ogniu. Dorzucamy do tego
suszone pomidory oraz posypujemy
słodką papryką. Po jakimś czasie wlewamy do tego
bulion i zostawiamy na małym ogniu, aż większość
wody odparuje.
Kapustę kroimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy do momentu zmięknięcia.Cedzimy ją i od razu mieszamy z
makaronem ryżowym. Do
mięsa dodajemy łyżeczkę koncentratu, wtedy też sos będzie jeszcze bardziej gęsty i smaczny. Gotowe
mięso nakładamy na
ryż z
kapustą.bon apettit !
