Wykonanie
Dawno mnie tutaj nie było więc postanowiłam w końcu się zorganizować i wrzucić coś na prawdę ciekawego. Minął długi czas zanim znalazłam przepis na bułeczki, które będą delikatne - aż w końcu nawinął mi się przepis z użyciem
ziemniaków. Byłam dość sceptyczna, jednak po wzięciu pierwszego kęsa do ust zmieniłam zdanie.
składniki potrzebne do zrobienia 15 bułeczek:
- 7g suchych
drożdży;- pół szklanki
cukru;- szklanka
mleka;- 3 łyżki
cukru waniliowego;- 80g
miękkiej margaryny;- 2 małe
ziemniaki;- około 400g
mąki + do podsypania;
- szczypta
soli.składniki potrzebne na nadzienie:- 100g
twarożku półtłustego;- 2 łyżki
cukru;- 2 łyżki
jogurtu;- łyżka
soku z cytryny;
- 125g
borówek amerykańskich;-
brązowy cukier;-
jajko.składniki potrzebne na
lukier:- 100g
cukru pudru (lub więcej jeśli
lukier będzie za rzadki);- 2 łyżki letniej
wody;- kilka kropel
soku z cytryny.
sposób przyrządzenia:
Ziemniaczki obieramy, kroimy na drobno i gotujemy w nieosolonej wodzie. W tym czasie odlewamy 6 łyżek
mleka, podgrzewamy, odsypujemy 3 łyżki
cukru - dodajemy do
drożdży. Gdy wszystko się rozpuści dodajemy czubatą łyżkę
mąki - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Ugotowane
ziemniaki przekładamy przez praskę.Wyjmujemy zaczyn, dodajemy do niego wszystkie składniki - ugniatamy.Ciasto powinno być elastyczne i lekko pulchne.
Podsypujemy je
mąką, przykrywamy je ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie
twarożek rozgniatamy widelcem z
jogurtem,
cukrem oraz
cytryną - odkładamy do lodówki. Przygotowujemy
lukier -
dodając wszystkie składniki do siebie. Wyjmujemy ciasto dzielimy gona 15 części, formujemy bułeczki z dołeczkiem w środku -układamy na blasze wyłożonej pergaminem z odstępami,ponieważ podczas pieczenia trochę zwiększą swą objętość.Bełtamy
jajo smarujemy pędzelkiem każdą z drożdżówek.Łyżeczką nakładamy
twarożek, umyte
borówki wciskamy w
serek,na koniec posypujemy po łyżeczce
cukru brązowego na każdą bułę.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy blachę na 15/20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, kładziemyna ściereczkę aż ochłodną, następnie nakładamy na nie
lukier.Gotowe drożdżówki świetnie nadają się jako dodatek do
kawy, na śniadanie lub zwyczajnie gdy mamy ochotę na coś słodkiego :).
bon apettit!