ßßß
- sól i pieprz do smakuPotrzebny jest również jeden brokuł oraz makaron spagetti na 4 porcje.
sposób przygotowania:Brokuł dzielimy na różyczki wkładamy do garnkaz zimną osoloną wodą i gotujemy aż zmiękną.
Bekon kroimy na paski, topimy margarynę na patelni.Następnie siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzanąpatelnię razem z bekonem (W wersji z kurczakiem robimy to samo).Gdy usmażymy wszystko na patelni oddzielamybekon do miski, a resztę wlewamy do garnka.Do rondla wlewamy śmietanę oraz oregano,bazylię i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając.Gdy lekko podgotujemy sos dolewamy wody, a razem z nią oba sery.Mieszamy aż do momentu, gdy ser się roztopi i sos będzie się "ciągnął".Dorzucamy do niego bekon i dopiero wtedy możemy doprawiać sos pieprzem oraz solą,ponieważ boczek jest słony sam w sobie i sól może nam
być potrzebna w bardzo małej ilości. ( W wersji z kurczakiem będziemypotrzebowali więcej soli i pieprzu). Gdy wiemy, że sos jest gotowyodstawiamy go pod przykryciem i gotujemy makaron.Na koniec wszystko układamy na talerzu i ... można wcinać !
bon apettit!