Wykonanie
Często sos ten przygotowuję do spagetti tak jak dziś właśnie, jednak Wy możecie śmiało użyć innego rodzaju
makaronu. Nie jest to carbonara więc jeśli nie macie
bekonu, świetnie będzie smakowała również wersja z
kurczakiem ( tez czasem taką robię). Gdy moja kuchni była na poziomie mega amatorskim zamiast tego przepisu używałam pomysłu na 4
sery z
brokułami. Jednak szybko
doszłam do tego co jest mi w kuchni potrzebne by stworzyć coś równie smacznego - ba, nawet bardziej w krótkim czasie.
składniki potrzebne na sos (4 porcje):-
bekon ok. 100g;- mała
cebula;- 100g
margaryny- 200 ml
śmietany;- 200 g tartego
sera gouda;- 150g
mozarelli;- 50 ml
wody;-
oregano i
bazylia(zawsze lepsze będą świeże)
-
sól i
pieprz do smakuPotrzebny jest również jeden
brokuł oraz
makaron spagetti na 4 porcje.
sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na różyczki wkładamy do garnkaz zimną osoloną
wodą i gotujemy aż zmiękną.
Bekon kroimy na paski, topimy
margarynę na patelni.Następnie siekamy
cebulkę i wrzucamy na rozgrzanąpatelnię razem z
bekonem (W wersji z
kurczakiem robimy to samo).Gdy usmażymy wszystko na patelni oddzielamy
bekon do miski, a resztę wlewamy do garnka.Do rondla wlewamy
śmietanę oraz
oregano,
bazylię i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając.Gdy lekko podgotujemy sos dolewamy
wody, a razem z nią oba
sery.Mieszamy aż do momentu, gdy
ser się roztopi i sos będzie się "ciągnął".Dorzucamy do niego
bekon i dopiero wtedy możemy doprawiać sos
pieprzem oraz
solą,ponieważ
boczek jest słony sam w sobie i
sól może nam
być potrzebna w bardzo małej ilości. ( W wersji z
kurczakiem będziemypotrzebowali więcej
soli i
pieprzu). Gdy wiemy, że
sos jest gotowyodstawiamy go pod przykryciem i gotujemy
makaron.Na koniec wszystko układamy na talerzu i ... można wcinać !
bon apettit!