ßßß Cookit - przepis na 011. sos serowo śmietanowy z bekonem

011. sos serowo śmietanowy z bekonem

nazwa

Wykonanie

Często sos ten przygotowuję do spagetti tak jak dziś właśnie, jednak Wy możecie śmiało użyć innego rodzaju makaronu. Nie jest to carbonara więc jeśli nie macie bekonu, świetnie będzie smakowała również wersja z kurczakiem ( tez czasem taką robię). Gdy moja kuchni była na poziomie mega amatorskim zamiast tego przepisu używałam pomysłu na 4 sery z brokułami. Jednak szybko doszłam do tego co jest mi w kuchni potrzebne by stworzyć coś równie smacznego - ba, nawet bardziej w krótkim czasie.
składniki potrzebne na sos (4 porcje):
- bekon ok. 100g;
- mała cebula;
- 100g margaryny
- 200 ml śmietany;
- 200 g tartego sera gouda;
- 150g mozarelli;
- 50 ml wody;
- oregano i bazylia(zawsze lepsze będą świeże)
- sól i pieprz do smaku
Potrzebny jest również jeden brokuł oraz makaron spagetti na 4 porcje.
sposób przygotowania:
Brokuł dzielimy na różyczki wkładamy do garnka
z zimną osoloną wodą i gotujemy aż zmiękną.
Bekon kroimy na paski, topimy margarynę na patelni.
Następnie siekamy cebulkę i wrzucamy na rozgrzaną
patelnię razem z bekonem (W wersji z kurczakiem robimy to samo).
Gdy usmażymy wszystko na patelni oddzielamy
bekon do miski, a resztę wlewamy do garnka.
Do rondla wlewamy śmietanę oraz oregano,
bazylię i stawiamy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy lekko podgotujemy sos dolewamy wody, a razem z nią oba sery.
Mieszamy aż do momentu, gdy ser się roztopi i sos będzie się "ciągnął".
Dorzucamy do niego bekon i dopiero wtedy możemy doprawiać sos pieprzem oraz solą,
ponieważ boczek jest słony sam w sobie i sól może nam
być potrzebna w bardzo małej ilości. ( W wersji z kurczakiem będziemy
potrzebowali więcej soli i pieprzu). Gdy wiemy, że sos jest gotowy
odstawiamy go pod przykryciem i gotujemy makaron.
Na koniec wszystko układamy na talerzu i ... można wcinać !
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/02/011-sos-serowo-smietanowy-z-bekonem.html