Wykonanie
.. może słowo "murzynek" jest tu pewnym nadużyciem.. .Ale określenie to najbardziej chyba oddaje to, jak ciasto po upieczeniu wygląda. Geneza tego ciasta jest taka, że zostałam poproszona o ciasto 'Joanna's friendly' czyli takie, które nie będzie zawierało następujących składników:-
truskawek-
białka mleka krowiego-
mąki żytniej-
kakao.Wiadomo też, że uczulona dziewczynka z wielką tęsknotą na każdej imprezie patrzy na wszelkiego rodzaju
czekoladki i ciasta zrobione na bazie
czekolady. Tu z pomocą przyszedł karob. Pierwszy raz go kupiłam. Jak zobaczyłam, to pomyślałam,ze jest bardzo mało "
czekoladowy" i ciasto zrobione na jego bazie wcale nie będzie piękne, błyszczące i brązowe. A tu proszę. Udało się wyśmienicie.Jeśli chodzi o smak - to wyszło nad wyraz smacznie. Tylko uwaga- nie należy oczekiwać, ze karob będzie smakował tak jak
kakao - bo to jednak co innego. W każdym razie adresatka ciasta powiedziała, że jest bardzo dobre. No i o to szło.

Skladniki:składniki "suche":pół szkl + 2 łyżki zupowe
mąki pszennej1/3 szkl. karobu (
mączki z
chleba świętojańskiego)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/4 szklanki
cukru (najlepiej brązowego)składniki "mokre"1/2 szklanki
oleju1 1/2 średniego dojrzałego
banana1/3 szklanki
mleka owsianegobakalie:ok 1,5 szklanki
bakalii (posiekanych
migdałów,
ziaren słonecznika,
rodzynek,
żurawiny)Wykonanie:Jednej misce wymieszać składniki suche (
mąkę, karob,
sodę,
cukier,
proszek do pieczenia), zaś w drugiej składniki mokre (najpierw porządnie zmiksować
banana dodać do niego
olej i
mleko owsiane).Następnie należy przelać zawartość "mokrej" miski do suchej i krótko wymieszać. Na sam koniec dodać
bakalie.Przelać do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec ok 35 minut w 180st. (przed wyjęciem należy sprawdzić, czy patyczek wbity w ciasto jest w miarę suchy).Smacznego!

Wydrukuj przepis