ßßß
Jaki? No chyba nic prostszego już być nie może.Składniki:makaron4 jajkasos:2 średniej wielkości marchewkiśredniej wielkości cebulaprzecier pomidorowyew. troszkę mąkiew. ser żółty do posypaniasól, pieprz, oregano... co tam kto lubi.Wykonanie:wersja "wszystko osobno":(3 rzeczy należy wykonac w dowolnej kolejności (dbać tylko, by sos i makaron na koniec były ciepłe. )1. makaron:ugotować (z solą i olejem), odcedzić, zalać troszkę zimną wodą, by nie był posklejany.2. jajka:ugotować, zalać zimną wodą (by skorupka odchodziła od białka), obrać, pokroić w kosteczkę.3. sos:cebulkę pokroić wrzucić na rozgrzaną patelnię, lekko osolić i zeszklić.marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, dorzucić do cebulki, przykryć pokrywką; dusić ok 10-15 min; mieszać co jakiś czas;dolewamy przecier pomidorowy (lub pomidory w dowolnej innej formie). po zagotowaniu ew dodajemy troszkę mąki z wodą - by zagęścić sos.No i rzecz jasna dodajemy wszelkie przyprawy do smaku.Koniec.składniki 1, 2, 3 układamy na talerzu w tej właśnie kolejności. ew. posypujemy serem żółtym . :)
wersja zrównoleglona:Przygotowanie trzeba zacząć troszkę wcześniej - bo już na przełomie lata i jesieni - wtedy jest czas na robienie przecierów pomidorowych (pomidory się gotuje, przecedza i wstawia do słoików, pasteryzuje - chyba najprostszy z przetworów, a jaki przydatny) .Jak nie ma przecieru, to myślę, ze koncentrat pomidorowy z wodą też będzie dobry,albo pomidory z puszki, czy po prostu zwykłe pomidory..A teraz tak. Po pierwsze jajka - gotujemy na twardo.Jak już jajka się gotują, zabieramy się za sos. Kroimy cebulę drobno i wrzucamy na patelnię - niech się zeszkli. Obieramy marchewki i ścieramy na średniej tarce i wrzucamy do zeszklonej cebuli (czas obrania marchewki i ztarcia jej powinien akurat cebuli wystarczyć...). Patelnię przykrywamy.Marchewka powinna tak ok 10 min się dusić.Teraz wracamy do jajek. (zakładam, że się właśnie ugotowały). Zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na drobne kawałki (ja mam taką fajną szatkownicę do jajek... to najprościej).Teraz nastawiamy makaron, bo on z reguły też tych ok 10 min potrzebuje. i ... wracamy do marchewki. Jak już się troszkę poddusiła, to zalewamy ją przecierem pomidorowym i dodajemy przypraw. Jeśli sos jest mało gęsty, można dodać troszkę mąki. (wcześniej rozprowadzić w zimnej wodzie!)Wszystko ładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Niech sobie stoi na gazie na minimalnym ogniu do czasu aż bedziemy gotowido podawania obiadu.Jeśli dobrze myślę, to jak tylko makaron się ugotuje - to mamy już wszystko: makaron, sos i jajka. ew. można wszytko jeszcze posypać żółtym serem.Ja to proponuję by podawać w formie "piramidy" na dole makaron, później jajka a na górze sos.Ale są tacy, co nie lubią takiego mieszania - można i tak:
Czas wykonania? ok 30 min, jak wszystko dobrze zgrać.
Wydrukuj przepis