Wykonanie

Fasola z puszki plus do tego
wołowina czyli danie
rodem z filmu o Dzikim Zachodzie. Zabrakło tylko kociołka,ogniska i jakiegoś głodnego kowboja. Moja wersja gulaszu jest dosyć łagodna, ale jeśli lubicie na ostro można dodać do tego
papryczkę chili świeżą lub w
przyprawie. Myślę też, że dobrze komponowałaby się
kukurydza, ale to już następnym razem. Możecie sami eksperymentować z tym daniem i przyrządzić je według własnych upodobań i smaków. Danie można spokojnie przygotować w większej ilości i
mieć obiad na dwa dni (co bardzo lubimy) lub też zamrozić.Składniki:-ok. 1 kg
wołowiny-2 puszki
fasoli czerwonej-2
cebule-2
czerwone papryki-2 średnie
ogórki kiszone-
koncentrat pomidorowy lub
ketchup-
sól,
pieprz,
maggi,
papryka słodka,
pieprz cayenne-trochę
mąki pszennej do zagęszczenia sosuSposób przygotowania:
Wołowinę myjemy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przesypujemy do większego garnka podlewamy
wodą i dusimy aż będzie miękka. W
między czasie myjemy i kroimy
paprykę i
cebulę w kostkę i również podsmażamy na patelni. Kroimy
ogórka w kostkę. Gdy
wołowina będzie już dobra to wsypujemy do garnka
cebulę,
paprykę,
ogórka i
fasolę czerwoną. Wlewamy całą zawartość puszki. Nie odcedzamy. Dodajemy ok 3 łyżki
koncentratu pomidorowego lub
ketchupu. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
maggi papryką słodką. Dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut i dosypujemy troszkę
mąki dla zagęszczenia sosu. Podajemy ze świeżym
pieczywem. Gulasz konsystencją powinien przypominać znany dobrze bogracz czyli taką gęstą zupkę. Życzę smacznego:-)