ßßß
            
        
Składniki na około 4 burgery:400g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)1 mała cebula1 łyżeczka słodkiej papryki1 mała papryczka chili lub 1 mała płaska łyżeczka pieprzu cayennesól, pieprz wg smakuMięso przekładamy do większej miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chili oraz pozostałe przyprawy i dobrze mieszamy. Najlepiej wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.Jeżeli mamy czas, dobrze jest, odstawić mięso do lodówki na około 30 minut aby się przeszło przyprawami.Następnie formujemy burgery (mi wyszło 4) a następnie grillujemy.Jeżeli macie piekarnik z funkcją grilla to burgery powinny być gotowe już po 20 minutach (pamiętajcie aby je od czasu do czasu przekręcić). Można też przygotować na tradycyjnym grillu (musi być bardzo dobrze rozgrzany). Przygotowane burgery powinny mieć ładny brązowo - rumiany kolor i po przekłuciu powinny puszczać przezroczyste soki.
Burgery podajemy z miksem sałat, pomidorem i papryką oblany sosem miodowo - musztardowym, grillowanymi pieczarkami oraz niezastąpionym sos jogurtowo - miętowy z przepisu na szaszłyki baranie tutaj link.
Smacznego...