Wykonanie

Dziś kolejne przepisy na grilla, tym razem szaszłyki i
masło ziołowe, które poznałam w Niemczech.
Mięso marynowałam dzień wcześniej, a tak po za tym to wszystko robi się błyskawicznie.SZASZŁYKI GULASZOWE

SKŁADNIKI(na 4 sztuki)12 kawałków
wieprzowiny na gulasz1/2
czerwonej cebuli1/2
czerwonej paprykimarynata
paprykowo-rozmarynowa2 łyżki
oleju rzepakowegoPRZEPIS
Mięso marynujemy dzień wcześniej: kawałki gulaszowe posypujemy pikantną
przyprawą paprykowo-
rozmarynową, dodajemy
olej - mieszamy. Zostawiamy w lodówce.
Cebulę kroimy i dzielimy na 4 części,
paprykę również dzielimy na 4 części.Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę
mięso-
paprykę-
mięso-
cebulę-
mięsoSzaszłyki pieczemy na grillu ok 15 - 20 minut obracając co jakiś czas.SZASZŁYKI KARAIBSKIE

SKŁADNIKI(na 8 sztuk)1
filet z kurczaka4 plastry
ananasa8
kreweteksól z
chilikurkuma2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
brązowego cukrusólpieprzPRZEPIS
Kurczaka i
krewetki marynujemy dzień wcześniej: filet kroimy na 16 kawałków, dodajemy
sól z
chili,
kurkumę i 1 łyżkę
oleju rzepakowego. Do
krewetek przygotowujemy następującą marynatę -
sok z cytryny,
cukier,
sól,
pieprz i 1 łyżka
oleju. Zostawiamy w lodówce.
Ananasa układamy plaster na plastrze i kroimy na 8 części.Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy:
kurczaka-dwa kawałki
ananasa-
krewetkę-dwa kawałki
ananasa-
kurczakaSzaszłyki pieczemy ok 5 minut z każdej strony.CZERWONE MASŁO
ZIOŁOWE
SKŁADNIKI1/2 kostki miękkiego
masła1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka mieszanki
ziół - najlepiej świeżych, ale mogą być też suszone1/2 łyżeczki posiekana
natka pietruszki1/2 łyżeczki posiekany
koperekszczypta
soliPRZEPISDo
masła dodajemy koncentrat i mieszamy.Wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.Przekładamy gotowe
masło do słoiczka lub miseczki i wkładamy na 1 h do lodówki.