ßßß Cookit - przepis na Grillowane szaszłyki

Grillowane szaszłyki

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne przepisy na grilla, tym razem szaszłyki i masło ziołowe, które poznałam w Niemczech. Mięso marynowałam dzień wcześniej, a tak po za tym to wszystko robi się błyskawicznie.
SZASZŁYKI GULASZOWE
SKŁADNIKI
(na 4 sztuki)
12 kawałków wieprzowiny na gulasz
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
marynata paprykowo-rozmarynowa
2 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
Mięso marynujemy dzień wcześniej: kawałki gulaszowe posypujemy pikantną przyprawą paprykowo-rozmarynową, dodajemy olej - mieszamy. Zostawiamy w lodówce.
Cebulę kroimy i dzielimy na 4 części, paprykę również dzielimy na 4 części.
Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę mięso-paprykę-mięso-cebulę-mięso
Szaszłyki pieczemy na grillu ok 15 - 20 minut obracając co jakiś czas.
SZASZŁYKI KARAIBSKIE
SKŁADNIKI
(na 8 sztuk)
1 filet z kurczaka
4 plastry ananasa
8 krewetek
sól z chili
kurkuma
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sól
pieprz
PRZEPIS
Kurczaka i krewetki marynujemy dzień wcześniej: filet kroimy na 16 kawałków, dodajemy sól z chili, kurkumę i 1 łyżkę oleju rzepakowego. Do krewetek przygotowujemy następującą marynatę - sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i 1 łyżka oleju. Zostawiamy w lodówce.
Ananasa układamy plaster na plastrze i kroimy na 8 części.
Na krótkie patyczki do szaszłyków nabijamy: kurczaka-dwa kawałki ananasa-krewetkę-dwa kawałki ananasa-kurczaka
Szaszłyki pieczemy ok 5 minut z każdej strony.
CZERWONE MASŁO ZIOŁOWE
SKŁADNIKI
1/2 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mieszanki ziół - najlepiej świeżych, ale mogą być też suszone
1/2 łyżeczki posiekana natka pietruszki
1/2 łyżeczki posiekany koperek
szczypta soli
PRZEPIS
Do masła dodajemy koncentrat i mieszamy.
Wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Przekładamy gotowe masło do słoiczka lub miseczki i wkładamy na 1 h do lodówki.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/05/grillowane-szaszyki.html