Wykonanie
Danie kuchni Tex-Mex, znane z
ostrego smaku
papryczek chili. Ja przygotowałam je trochę inaczej, mniej pikantnie, ale z odrobiną słodkiego akcentu w postaci
ananasa. Wyszło świetnie :)


SKŁADNIKI1/2 kg
mięsa mielonego wołowego1/2
selera naciowego1
cebula1 puszka
czerwonej fasoli1/2 puszki
kukurydzy1 mały
koncentrat pomidorowy1/2 łyżeczki pasty węgierskiej3 plastry
ananasa1 szklanka
bulionunatka pietruszkisólpieprzolej do smażenia.PRZEPIS
Cebulę drobno siekamy,
seler naciowy kroimy w cienkie plastry.
Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku,
ananasa kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę i
seler, zmniejszamy ogień. Podsmażamy kilka minut, aż
cebula się zeszkli.Dodajemy
mięso i wszystko razem podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas.Wlewamy
bulion (możemy dodać również odrobinę
syropu z puszki
ananasa), gotujemy nasze danie ok 15 minut, w tym czasie dodajemy
koncentrat pomidorowy, pastę węgierską, odrobinę
soli i
pieprzu.Na koniec gotowania dodajemy ostatnie składniki:
fasolę,
kukurydzę i
ananasa.Na talerzu posypujemy nasze
chili con carne
natką pietruszki.Danie można podać z
ryżem, tortillą lub innymi dodatkami :)