ßßß Cookit - przepis na Chili Con Carne z ananasem

Chili Con Carne z ananasem

nazwa

Wykonanie

Danie kuchni Tex-Mex, znane z ostrego smaku papryczek chili. Ja przygotowałam je trochę inaczej, mniej pikantnie, ale z odrobiną słodkiego akcentu w postaci ananasa. Wyszło świetnie :)
SKŁADNIKI
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 selera naciowego
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 mały koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczki pasty węgierskiej
3 plastry ananasa
1 szklanka bulionu
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia.
PRZEPIS
Cebulę drobno siekamy, seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku, ananasa kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i seler, zmniejszamy ogień. Podsmażamy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
Wlewamy bulion (możemy dodać również odrobinę syropu z puszki ananasa), gotujemy nasze danie ok 15 minut, w tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę węgierską, odrobinę soli i pieprzu.
Na koniec gotowania dodajemy ostatnie składniki: fasolę, kukurydzę i ananasa.
Na talerzu posypujemy nasze chili con carne natką pietruszki.
Danie można podać z ryżem, tortillą lub innymi dodatkami :)
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/04/chili-con-carne-z-ananasem.html