Wykonanie
Drożdżówki z
serem, zrobione specjalnie dla mojego
męża, który uwielbia
ser pod każdą postacią - na słodko, na słono, na ciepło, na zimno itd. :)Samo
ciasto drożdżowe, które tutaj było najważniejsze - musi być puszyste i jednocześnie nie może być zbyt suche, po to, aby drożdżówki jeszcze następnego dnia były smaczne - wyszło znakomicie. To samo ciasto możemy wykorzystać do zrobienia np. małych drożdżówek z
dżemem lub innych smakołyków.

SKŁADNIKICIASTO400 g
mąki pszennej typ 650100 g
mąki kukurydzianej250 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1
jajko2 łyżki
masła2 łyżki
miodu2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
olejku waniliowego200 ml
dżemu z czarnych
porzeczekMASA SEROWA20 g
twarogu półtłustego20 g
twarogu tłustego2 łyżki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1
białkotrochę
mlekaPRZEPIS
Drożdże rozkruszamy w wodzie.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
jogurt i
drożdże. Powoli łączymy składniki, następnie dodajemy
miód,
masło,
jajko i
sól.Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy trochę
mąką,Wyrobione ciasto przykrywamy i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.
Twaróg gnieciemy tłuczkiem do
ziemniaków, dodajemy
cukry i ucieramy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt sucha możemy dodać trochę
mleka, tak aby
masła była wilgotna, ale nie płynna.Z ciasta wyrabiamy kulki jednakowej wielkości i układamy na blasze do pieczenia, wcześniej wysmarowanej
olejem. Pozostawiamy pod przykryciem w cieple na ok 30 minut.Następnie dnem szklanki (którą możemy obsypać
mąką, żeby nie przykleiła się do ciasta) w każdej kulce ciasta robimy dołek na naszą masę
serową.Wypełniamy wszystkie drożdżówki, tak aby masa serowa nie wystawała ponad brzegi drożdżówki. Po wykorzystaniu ok. połowy masy możemy dodać
dżem, który sprawi, że
ser zmieni kolor i nabierze dodatkowych walorów
smakowych i wypełnić pozostałe drożdżówkiPiekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy drożdżówki ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.