Wykonanie
Tarty mają tyle wersji ile twórców. Cudowne danie, które można zrobić na milion sposobów i zawsze będzie zachwycało. Jeśli częstujemy kogoś naszą tartą, zawsze pada pytanie: Jak to zrobiłaś? Czego użyłaś? Zawsze można zaskoczyć składnikami, smakiem, wyglądem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia, a mając kilka podstawowych składników w swojej kuchni jesteśmy w stanie zrobić ją zawsze i z wszystkiego :) Uwielbiam to - nigdy nie trzeba robić tego schematycznie z tych samych składników - wieczna improwizacja.Moja
tarta powstała pod wpływem chwili, z tego co znalazłam w lodówce.

SKŁADNIKI250g
mąki pszennej150g
margaryny + trochę do wysmarowania formy1
jajko1
pomidor1
mozzarella10 zielonych
oliwek1 mała
cebula50 g
boczku1/2 małej
cukinii2 łyżki
śmietanysól,
pieprzzioła prowansalskieprzyprawa do
pomidorów i
mozzarelliPRZEPIS1. W misce łączymy
mąkę,
margarynę,
sól i
jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy je na 1/2 h do lodówki.2. Formę do tarty (jeśli nie mamy specjalnej formy to możemy wykorzystać tortownicę) smarujemy
margaryną. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę i dociskamy brzegi.3. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy na niego
ryż (lub
fasolę), żeby obciążyć ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 15 minut, tak aby ciasto się podpiekło.4.
Pomidora,
cebulę,
cukinię i
mozzarellę kroimy w plastry,
oliwki kroimy na pół.
Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni.5. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ściągamy papier i układamy wszystkie składniki: plastry
cukinii,
cebulę,
oliwki,
boczek,
pomidor i
mozzarellę. No koniec przyprawiamy
ziołami,
solą,
pieprzem i
przyprawą do
pomidorów i
mozzarelli.6. Wszystko wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut.