Wykonanie
Już od dawna myślałem, żeby zrobić tortille. Jak dla mnie to jedno z lepszych meksykańskich dań jakie można zrobić. Dzisiaj trochę ją urozmaiciłem i zrobiłem dodatkowo
meksykański sos salsa. Z tym sosem tortilla okazała się dużo lepsza i smaczniejsza.Składniki:- placki tortilla- 0,5 kg
filetów z kurczaka-
sałata masłowa- 4
pomidory- 2
cebule-
kukurydza z puszki- puszka krojonych
pomidorów- 6 łyżek
oleju- 3 łyżki
oliwy- 2 łyżki
octu winnego- szczypta
ostrej papryki- szczypta
pieprzy Cayenne- 2 łyżeczki
przyprawy do mięsa- łyżeczka
przyprawy kebab/gyros- łyżeczka suszonej
bazylii-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Farsz:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy
przyprawą do mięsa,
przyprawą kebab/gyros, szczyptą
soli,
pieprzu i mieszamy ze sobą. Polewamy 3 łyżeczkami
oliwy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na gorącym
oleju.
Sałatę,
pomidora i
cebulę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
Sos salsa:
Pomidory należy sparzyć we wrzącej wodzie. W tym celu wrzucamy
pomidory do miski i zalewamy wrzącą
wodą i zostawiamy na 5 minut. Wylewamy wrzącą
wodę, zalewamy
pomidory zimną
wodą i zostawiamy na 3 minuty. Następnie obieramy
pomidory ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy w drobną kostkę.Do rondelka wlewamy
pomidory z puszki. Następnie dodajmy pokrojona w kostkę
cebulę, szczyptę
soli,
pieprzu,
bazylię,
paprykę ostrą,
pieprz Cayenne, 3 łyżki
oleju, 2 łyżki
octu winnego i całość mieszamy. Dodajemy pokrojone
pomidory, mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy mieszając co jakiś czas przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blenderaPlacki tortilla podgrzewamy przez chwilę na patelni. Na tortillę kładziemy
sałatę, plaster
pomidora,
cebulę, farsz,
kukurydzę oraz
sos salsa i zawijamy.Smacznego!