Wykonanie
Kolejny przepis z użyciem
czerwonej kapusty zaczerpnięty został ze starej książki. Naleśniki wyszły naprawdę bardzo dobre, do tego są daniem bezmięsnym :) Polecam wypróbować całe danie, albo samą
kapustę, bo naprawdę warto :)

Składniki:Ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej,- 1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego ( lub
jajko )- 2 łyżki
oleju,-
woda, najlepiej gazowana,-
kminek,
sól,
pieprzNadzienie:- około 40 dkg
kapusty czerwonej,- 1 duże kwaśne
jabłko,-
cebula czerwona,- 1 łyżka
oleju,-
sól,
pieprz,- 2 łyżki czerwonego
octu winnego ( dałem malinowy ),- 1/2 łyżki
octu balsamicznego,-
oregano,- 1 płaska łyżeczka
cukru.Wykonanie:
Kapustę poszatkować w cienkie paski,
jabłka w kostkę, a
cebulę w półplasterki. Wszystkie warzywa smażyć chwilę na
oleju, doprawić
przyprawami.Składniki na naleśniki wymieszać trzepaczką lub mikserem dolewając tyle
wody, aby ciasto miało półpłynną konsystencję. Usmażyć naleśniki, nałożyć nadzienie z
kapusty i złożyć w trójkąt. W książce sugerowano podawać z pieczonym
jabłkiem. Ja dodałem na talerz łyżkę domowego
musu jabłkowego bez
cukru.
