Wykonanie
Jesteśmy w sklepie i ogromne udo indycze ląduje w naszym koszyku. Pomysł jak je z parcelować przyszedł w oka mgnieniu.Raz dwa uporałam się z nim i jeden kawałek wylądował w garnku na rosół a drugi zamarynowany czekał w lodówce.Fanem rosołu nigdy nie byłam. Będąc dzieckiem, lubiłam rosół mojej mamy. Podawała go z gotowanymi
ziemniakami, które lubiłam rozgniatać widelcem... ślinka mi cieknie na samą myśl. Ale pochwalę się nie skromnie, że mój rosołek z
indyka jest przepyszny. Aromatyczny, wypełniony warzywami i wzbogacony kawałkami
mięsa. Wprost idealny na zbliżającą się niedzielę.Serdecznie polecam:)


Składniki :duże udo z
indyka2
szalotki3 ząbki
czosnku1 cm kawałek
imbiru1/4 korzenia
kopra włoskiego4 duże
marchewki2
pasternaki1
rzepa2 duże liście
poramały pęczek
pietruszki (część do
wywaru a reszta do dekoracji)2
liście laurowełyżeczka ziaren
czarnego pieprzuokoło 1 łyżki
soli1/4 łyżeczki
kurkumy (aby rosół nabrał ładnego koloru)duży garnek około 5lPrzygotowanie rosołu zaczynamy od
mięsa. Należy je dokładnie umyć w ciepłej ale nie gorącej wodzie. Tak przygotowane
mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, gotujemy aż pojawią się mętne "szumowiny". Odlewamy
wodę a
mięso zalewamy świeżą, zimną
wodą (taka obróbka
mięsa spowoduje, że odda ono cały aromat do naszego rosołu).Następnie wrzucamy
pieprz,
liść laurowy,
czosnek,
imbir, pęczek
pietruszki i liście
pora oraz gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.W
miedzy czasie przygotowujemy nasze warzywa.
Marchew,
pasternaka i
rzepę skrobiemy, płuczemy i w całości wkładamy do garnka (są dnie szkoły co do warzyw: podajemy pod koniec gotowania albo na początku i wyciągamy je jak się ugotują; ja wg. tej drugiej).
Szalotki kroimy na ćwiartki,
koper w piórka i dodajemy do naszego
bulionu.Gdy warzywa są miękkie wyciągamy je z rosołu i gotujemy do miękkości
mięsa, około 2 - 3 godziny na małym ogniu (będzie smaczniejszy). Pod koniec gotowania doprawiamy
solą,
kurkumą ja dodałam też trochę przegotowanej
wody aby rozcieńczyć
bulion.Wyciągamy
mięso, rozdrabniamy na kawałki, kroimy wyciągnięte wcześniej warzywa i wykładamy do miseczek. Dodajemy świeżo pokrojoną
pietruszkę i zalewamy ciepłym
bulionem. Podajemy na ciepło.Ja swoją porcję lubię doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.

Smacznego...