Wykonanie
Kolorowe liście, krótsze dni, rumiane sezonowe
owoce to znaki, że zbliża się jesień. Ku zdziwieniu wielu osób, dla mnie to najpiękniejsza
pora roku:). Kocham jesień nie tylko za jej barwy i walory estetyczne, duchowe ale również za smakowe.Jesień to przecież czas smakowitych
przetworów, grzybobrań oraz pysznych sezonowych ciast. Bo któż z nas nie kocha szarlotki, ciasta
marchewkowego czy kruszonki ze
śliwkami... . Jeśli do tej
pory nie docenialiście jesieni, to mam nadzieję, że po dzisiejszym wpisie wyda się wam odrobinę słodsza:)Zapraszam wszystkich na pyszne ciasto wypełnione jesiennymi skarbami...


Składniki:150g drobno zmielonych
orzechów laskowych wcześniej lekko podprażonych50g
mąki kokosowej1 łyżka
siemienia lnianego2
gruszki1/2 łyżeczki
imbiru3 łyżki dobrego
miodu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka od szczęśliwych kurszczypta
soliokoło 1/4 szklanki
wodytrochę
masła bądź
oleju kokosowego i
otrąb gryczanych do przygotowania formy4 kostki
gorzkiej czekolady do dekoracji*
Gruszki myjemy i oczyszczamy ze środka (moje zostały w skórkach)a następnie kroimy w grubszą kostkę.Do naczynia wsypujemy
orzechy i wszystkie pozostałe suche składniki oraz mieszamy łyżką. W osobnej misce roztrzepujemy
jajka, dodajemy
miód i łączymy z ubitymi
jajkami. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do naczynia z suchymi składnikami i energicznie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę chłodnej
wody (mieszanka powinna przypominać bardzo gęstą
śmietanę). Dodajemy kawałki
gruszek i mieszamy.Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (średnica 18cm)natłuszczonej
masłem i obsypanej
otrębami.Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a w
między czasie przygotowujemy
czekoladową polewę.*
czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i polewamy ostudzone ciasto. U mnie polewa pojawiła się w postaci mazajów co trochę zmniejsza jego kaloryczność.

Smacznego...