ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec z gruszką i imbirem (bezglutenowe)

Orzechowiec z gruszką i imbirem (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Kolorowe liście, krótsze dni, rumiane sezonowe owoce to znaki, że zbliża się jesień. Ku zdziwieniu wielu osób, dla mnie to najpiękniejsza pora roku:). Kocham jesień nie tylko za jej barwy i walory estetyczne, duchowe ale również za smakowe.
Jesień to przecież czas smakowitych przetworów, grzybobrań oraz pysznych sezonowych ciast. Bo któż z nas nie kocha szarlotki, ciasta marchewkowego czy kruszonki ze śliwkami... . Jeśli do tej pory nie docenialiście jesieni, to mam nadzieję, że po dzisiejszym wpisie wyda się wam odrobinę słodsza:)
Zapraszam wszystkich na pyszne ciasto wypełnione jesiennymi skarbami...
Składniki:
150g drobno zmielonych orzechów laskowych wcześniej lekko podprażonych
50g mąki kokosowej
1 łyżka siemienia lnianego
2 gruszki
1/2 łyżeczki imbiru
3 łyżki dobrego miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka od szczęśliwych kur
szczypta soli
około 1/4 szklanki wody
trochę masła bądź oleju kokosowego i otrąb gryczanych do przygotowania formy
4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji*
Gruszki myjemy i oczyszczamy ze środka (moje zostały w skórkach)a następnie kroimy w grubszą kostkę.
Do naczynia wsypujemy orzechy i wszystkie pozostałe suche składniki oraz mieszamy łyżką. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy miód i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do naczynia z suchymi składnikami i energicznie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę chłodnej wody (mieszanka powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę). Dodajemy kawałki gruszek i mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (średnica 18cm)natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy czekoladową polewę.
* czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto. U mnie polewa pojawiła się w postaci mazajów co trochę zmniejsza jego kaloryczność.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/09/orzechowiec-z-gruszka-i-imbirem.html