ßßß

Składniki:150g drobno zmielonych orzechów laskowych wcześniej lekko podprażonych50g mąki kokosowej1 łyżka siemienia lnianego2 gruszki1/2 łyżeczki imbiru3 łyżki dobrego miodu1,5 łyżeczki sody oczyszczonej3 jajka od szczęśliwych kurszczypta soliokoło 1/4 szklanki wodytrochę masła bądź oleju kokosowego i otrąb gryczanych do przygotowania formy4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji*Gruszki myjemy i oczyszczamy ze środka (moje zostały w skórkach)a następnie kroimy w grubszą kostkę.Do naczynia wsypujemy orzechy i wszystkie pozostałe suche składniki oraz mieszamy łyżką. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy miód i łączymy z ubitymi jajkami. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do naczynia z suchymi składnikami i energicznie mieszamy. Gdyby ciasto było za gęste dodajemy trochę chłodnej wody (mieszanka powinna przypominać bardzo gęstą śmietanę). Dodajemy kawałki gruszek i mieszamy.Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy (średnica 18cm)natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami.Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia a w między czasie przygotowujemy czekoladową polewę.* czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto. U mnie polewa pojawiła się w postaci mazajów co trochę zmniejsza jego kaloryczność.
Smacznego...