Wykonanie
My mamy swój Tłusty Czwartek, a Anglicy obchodzą Pancakes day, tzw. dzień naleśnika. Przypada on zawsze na wtorek przed Środą Popielcową.I to już jutro, jak ja się cieszę:)Kocham naleśniki i od zawsze pamiętam, że należały one do moich ulubionych potraw. Dobrze pamiętam, jak z niecierpliwością oczekiwałam, gdy mama je smażyła, i za nim zrobiła następnego to poprzedni już siedział u mnie w brzuszku.Dziś przyrządzam je sama, czy to na śniadanie, czy na obiad, w wersji słodkiej ,czy słonej to bardzo często pojawiają się w mojej kuchni.Proponuję więc rozpoczęcie Pancakes day pysznymi gryczanymi naleśniki, podanymi z ulubionymi dodatkami.


Składniki:szklanka
mleka migdałowego niesłodzonego (można dać zwykłe
mleko)3 czubate łyżki
mąki gryczanej1 łyżka odtłuszczonego
siemienia lnianego2
jajkaszczypta
soliolej kokosowy do smażeniaDodatki:1
bananmiód lub
syrop klonowycynamonulubiony
dżem (u mnie
jagodowy)
Mleko,
jajka,
mąki i
sól ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką na gładkie ciasto o konsystencji niezbyt gęstej
śmietany. Jeżeli wyjdzie nam zbyt gęste można dodać odrobinę
mleka bądź
wody.Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością
oleju kokosowego i smażymy naleśniki z obu stron na lekki złocisty kolor.Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja część podałam z
dżemem jagodowym i
jogurtem greckim. Pozostałe były z
bananami,
syropem klonowym i
cynamonem.

Smacznego...