Wykonanie
Naleśniki to wspaniały wynalazek:) po prostu nie wyobrażam sobie bez nich życia. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, lunch czy podwieczorek. No i oczywiście możesz je zjeść z ulubionymi dodatkami.U mnie dziś, pojawiły się w zdrowej wersji, bo w całości przygotowane z
mąki żytniej razowej z dodatkiem gorzkiego
kakao...palce lizać.Namawiam serdecznie bo bardzo szybko znikają z patelni...


Składniki:500ml chudego
mleka lub
wody2
jajka9 łyżek
mąki żytniej razowej1 łyżka gorzkiego
kakaoszczypta
soliolej kokosowy do smażenia
Wodę lub
mleko wlać do miski, dodać
jajka mąkę,
kakao i
sól. Całość ubijać rózgą, aż ciasto* będzie gładkie i bez grudek.Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju kokosowego, chochelką wylewać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron.Należy uważać podczas przekręcania, gdyż naleśniki łatwiej się łamią niż te tradycyjne.Gotowe naleśniki można podawać z ulubionym nadzieniem.U mnie pojawiły się z
dżemem dyniowo -
pomarańczowym i
twarożkiem waniliowym z
kardamonem i
rodzynkami.

* w zależności od typu
mąki żytniej, może być potrzeba dodania trochę
wody bądź więcej
mąki; ciasto ma
mieć gładką, lejąca ale nie za rzadką konsystencję.Smacznego...