Wykonanie
Jesienią najbardziej podchodzą mi zupy. Są pożywne, rozgrzewają i można do nich wrzucić dosłownie wszystko. Dziś postawiłam na tradycję, prostotę i minimalizm.Nasza polska kartoflanka okazała się rewelacyjna. Kremowa, delikatna, w posmaku lekko pikantna (to za sprawą
pieprzu cayenne ) i na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zachęcam serdecznie...

Składniki:ok. 1l przegotowanej
wody lub
bulionu warzywnego (można dać mniej)700g
ziemniakówłyżka
masła lub
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia2 - 3 ząbki
czosnku1
cebulaniewielka
marchewkajedna gałązka
selera naciowegoszczypta
gałki muszkatołowej i
pieprzu cayenne1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprz wg. smakuświeża
pietruszka,
szczypiorek oraz smażona, suszona
cebulka do posypaniaWarzywa myjemy i kroimy w niezgrabną kostkę (ja zostawiłam skórki).W garnku rozpuszczamy
masło i wrzucamy pokrojoną
cebulę i
czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa,
gałkę muszkatołową,
cayenne i
tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.Po tym czasie podlewamy przegotowaną
wodą lub
bulionem, doprawiamy
solą,
pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami
chleba, grzankami lub
ciasteczkami owsianymi lub
szczypiorkiem czy
pietruszką.Pycha...


Smacznego...