ßßß
Składniki:ok. 1l przegotowanej wody lub bulionu warzywnego (można dać mniej)700g ziemniakówłyżka masła lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia2 - 3 ząbki czosnku1 cebulaniewielka marchewkajedna gałązka selera naciowegoszczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne1 łyżeczka tymiankusól, pieprz wg. smakuświeża pietruszka, szczypiorek oraz smażona, suszona cebulka do posypaniaWarzywa myjemy i kroimy w niezgrabną kostkę (ja zostawiłam skórki).W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa, gałkę muszkatołową, cayenne i tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.Po tym czasie podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami chleba, grzankami lub ciasteczkami owsianymi lub szczypiorkiem czy pietruszką.Pycha...
Smacznego...