ßßß Cookit - przepis na Kremowa kartoflanka

Kremowa kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Jesienią najbardziej podchodzą mi zupy. Są pożywne, rozgrzewają i można do nich wrzucić dosłownie wszystko. Dziś postawiłam na tradycję, prostotę i minimalizm.
Nasza polska kartoflanka okazała się rewelacyjna. Kremowa, delikatna, w posmaku lekko pikantna (to za sprawą pieprzu cayenne ) i na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zachęcam serdecznie...
Składniki:
ok. 1l przegotowanej wody lub bulionu warzywnego (można dać mniej)
700g ziemniaków
łyżka masła lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 - 3 ząbki czosnku
1 cebula
niewielka marchewka
jedna gałązka selera naciowego
szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz wg. smaku
świeża pietruszka, szczypiorek oraz smażona, suszona cebulka do posypania
Warzywa myjemy i kroimy w niezgrabną kostkę (ja zostawiłam skórki).
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa, gałkę muszkatołową, cayenne i tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.
Po tym czasie podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.
Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami chleba, grzankami lub ciasteczkami owsianymi lub szczypiorkiem czy pietruszką.
Pycha...
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/11/kremowa-kartoflanka.html