ßßß
Składniki:250g ugotowanych buraków czerwonych (około 4 średnich buraków)100g gorzkiej czekolady 85 % kakao180g mąki pszennej2 jajka roztrzepane100ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia100g drobnego cukru trzcinowego1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka olejku waniliowego1 łyżka gorzkiego kakaoszczypta soliDodatkowo do dekoracji:300 g serka philadelphia3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu waniliikilka kropel soku z burakówpłatki migdałów i gorzkie kakao do obsypaniaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Buraki zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z jajkami i olejem i dodać do masy czekoladowej.Mąkę przesiać dodać, kakao, proszek, sodę, sól i cukier.Następnie połączyć składniki mokre i suche i dobrze wymieszać łyżką. Dodać olejek waniliowy i wymieszać.Formę o średnicy 24cm lekko natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto studzimy na kratce a następnie przekładamy kremem z philadelphi jak w przepisie na Carrot cake, z taką różnicą, że dodajemy kilka kropli soku z buraków co nada różowego koloru (można dać więcej aby kolor był bardziej intensywny). Następnie ciasto posypujemy płatkami migdałów i kakao.Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Smakuje wtedy wyśmienicie i szybko znika z talerzy:)Smacznego...