Wykonanie
Przepis znalazłam na stronie Jadłonomii, oryginał pochodzi z Vegelicious . Z pewnością są to najlepsze wege kotlety (albo w moim wykonaniu bardziej placki), jakie do tej
pory jadłam.

Składniki (wprowadziłam drobne modyfikacje):2 średnie starte
marchewki1 i 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (chyba ok.1/2 -3/4 przed ugotowaniem, miałam już ugotowaną) w
sumie 1 szklanka prażonych:
ziaren słonecznika,
sezamu i pestek dyni1 mała
cebula1/2 szklanki
mąki razowej (plus ew. kilka łyżek)1/4 szklanki
oleju2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
pietruszkiprzyprawy:
pieprz,
chili, kumin (bardzo mało
solę, dlatego ze względu na dodatek
sosu sojowego nie dodawałam już więcej
soli)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy więcej
mąki, jeśli nie da się formować kotletów. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach, wg przepisu 30 minut, według mojego prehistorycznego piekarnika godzinę. W trakcie pieczenia odwracamy na drugą stronę.

Koszt : ok. 5 złZ podanych składników wyszło mi 13 raczej płaskich kotlecików; dla mnie jest to w zależności od dodatków 4-5 porcji.