Sos orzechowy? Dlaczego nie? Danie proste i szybkie, tak jak lubię!SKŁADNIKI:- duża lub podwójna pierś z kurczaka- duża marchewka- cebula- 3 łyżki oleju do smażenia- 3 łyżki niesolonego masła orzechowego (można je zrobić mieląc w malakserze fistaszki)- 6 łyżek jasnego sosu sojowego- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego- 3/4 szklanki wody- różowe lub białe wino- kilka listków pietruszki lub kolendry- paczka nudli chińskich dla 2 osóbPRZYGOTOWANIE:Umyte mięso i cebulę kroimy w paseczki, a marchewkę w talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minuty, następnie podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodajemy masło orzechowe, sosy sojowe i wodę. Dobrze mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy wina lub wody. Gotujemy kilka minut. Można doprawić papryką słodką i ostrą - choć dla mnie smak był idealny. Dekorujemy pietruszką i podajemy z ugotowanym wg. opakowania makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego!