ßßß
Fuchsia Dunlop spędziła w Chinach sporo czasu, zbierając przepisy od znanych, miejscowych kucharzy. Noodle z kremowym sosem tahini są jednym z moich ulubionych. Są jedną z popularnych ulicznych przekąsek w Syczuanie. Zwykle podaje się je na zimno, ale mnie smakują także na ciepło. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek z kurczaka.***Fuchsia Dunlop spent some time in China, collecting recipes from famous, local chefs. A popular, Sichuanese street food are egg noodles with creamy tahini sauce, they are one of my favorite recipes. Served cold, however I like them warm as well. It's a great dish to utilize your chicken leftovers.Składniki na 4 osoby250 g noodli1 1/2 łyżki oleju sezamowego lub z orzechów ziemnychgarść kiełków (opcjonalnie)resztki kurczaka (ja użyłam mięsa obranego z dwóch ugotowanych udek)2 cebule dymki, drobno posiekaneSos (w razie konieczności podwój proporcje, ja przygotowałam swój z potrójnych, tylko dlatego, że ten sos jest tak dobry)2 łyżki tahini + 1 łyżka wody1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego1/2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżki octu ryżowego1 łyżka cukru1 ząbek czosnku, zmiażdżony1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)2-3 łyżki oliwyszczypta chilli1 łyżka oleju sezamowego1. Przygotuj noodle wg. przepisu na opakowaniu.2. Po odcedzeniu skrop olejem sezamowym. Wystudź.3. Na dnie miski ułóż kiełki, następnie noodle, polej sosem, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i dymkę. Jakkolwiek ja zwyczajnie wymieszałam wszystkie składnki i polałam sosem tuż przed podaniem. Palce lizać!Spicy noodles with chicken sliversserves 4 people250 g egg noodles1 1/2 tablespoons of sesame oil or peanut oila handful of sprouts (optional)chicken leftovers (I've used meat of two boiled chicken thihgs)2 spring onions, finely choppedSauce (if necessary double proportions, I tripled mine, just because this sauce is so good!)2 tablespoons tahini + 1 tablespoon water1 1/2 tablespoons dark soy sauce1/2 tablespoons light soy sauce1 tablespoon balsamic vinegar1/2 tablespoons rice vinegar1 tablespoon sugar1 clove of garlic, crushed1/2 teaspoon Sichuan pepper (optional)2-3 tablespoons of olive oilpinch of chilli1 tablespoon of sesame oil1. Prepare noodles per instructions on the package2. Rinse and sprinkle with sesame oil. Let it cool down.3. While serving: place sprouts at the bottom of your plate, then noodle, pour sauce, top with chicken and spring onions. However, I just mixed everything, adding sauce at the very end. Still delicious!