Wykonanie

Herbaciana zapiekanka z
soczewicy inspirowana przepisem Rachel Khooczas przygotowania; 1hCzego potrzebujesz;1 szklanka
zielonej soczewicy1 torebka
herbaty Earl Grey8 łyżek
koncentratu pomidorowego100 g
pomidorów koktajlowych1
cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, startyparę łyżek
bułki tartej do posypania2 łyżki
słodkiej paprykisól,
pieprzoliwaCo teraz?1.
Soczewicę zalej 2 szklankami
wody. Dodaj torebkę
herbaty i gotuj, aż cała
woda wsiąknie.2. Na odrobinie
oliwy podsmaż
cebulę z
czosnkiem. Kiedy jest już miękka, dodaj
paprykę i koncentrat. Smaż przez chwilę.3. Wymieszaj koncentrat z ugotowaną
soczewicą i dodaj
pomidory.4. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp
bułką tartą i zapiekaj ok. 20-30 minut.

Tea lentil gratinpreparation
time: 1 hWhat do you need;1 cup green lentils1 bag of Earl Grey tea8 tablespoons of tomato paste100 g cherry tomatoes1 onion, diced1 clove of garlic, grateda few tablespoons of bread crumbs for sprinkling2 tablespoons sweet
paprikasalt and pepper
olive oilWhat now?1.
Pour 2 cups of water over lentils. Add tea bag and cook until all the water soaked.2. Fry the onion and garlic using a spoon or two of
olive oil. When it is soft, add the sweet
paprika and tomato paste. Fry for a minute.3 Mix the paste with cooked lentils and add the tomatoes.4 Put all into a casserole dish, sprinkle with bread crumbs and bake 20-30 minutes.