ßßß
Kuchnia włoska jest zazwyczaj lekka i prosta. Minimalistyczna w wykonaniu. Moja współlokatorka Fernanda sprawia, że czasem na tym Bliskim Wschodzie czujemy się jak w słonecznej Italii. Paprykowa focaccia Fernandy wymaga czasu, jednak efekt jest wart swojej ceny. Przekonajcie się sami.***Italian cuisine is in general light and simple. My flatmate Fernanda sometimes makes us feeling like we were in sunny Italy and not in the Middle East. Bell Pepper focaccia of Fernanda takes time, but the effect is worth your effort. Check it out!
Paprykowa focacciaczas przygotowania: 20 minur pracy + 2h20 min rośnięcia + 30 minut pieczeniaCzego potrzebujesz?600 g mąki pełnoziarnistej3 łyżki oliwy1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru12 gr suszonych drożdży1,5 szklanki ciepłej wodyFarsz:2 papryki, pokrojona w paski1 duża cebula, pokrojona w piórkasól, pieprz, dowolne ziołaCo teraz?1. Zagnieć ciasto z podanych składników, wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne.2. Nasmaruj oliwą, przykryj czystą ścierką i odstaw na 2 godziny.3. W międzyczasie podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, gdy zeszkli się dodaj paprykę i duś do miękkości. Dopraw do smaku.4. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj płaski placek (średnica dowolna).5. Przełóż spód do formy oprószonej mąką. Ułóż na nim warzywa, przykruj drugą częścią i dopasuj. Odstaw na 20 minut.6. Piecz 30-35 minut w temp. 200 C.
Bell pepper focacciapreparation time: 20 minute work + 2h20 min growing + 30 minutes bakingWhat do you need?600 g wholemeal flour3 tablespoons olive oil1 teaspoon salt1 teaspoon sugar12 gr of dried yeast1 . 5 cups of warm waterstuffing:2 peppers, cut into strips1 large onion, cut into featherssalt, pepper, any herbsWhat now?1 Knead the dough with mentioned ingredients, knead until smooth and elastic.2 Lubricate with oil, cover with a clean cloth and set aside for 2 hours.3 In the meantime, fry the onion in a little olive oil, when soft and delicate add peppers and simmer until tender. Season to taste.4 Divide the dough into two parts and shape each into a flat cake (any diameter).5 Spread the bottom of the mold lightly with flour. Put first part of dough and Arrange vegetables on it, cover with second part and make it fit. Allow to stand for 20 minutes.6 Bake 30-35 minutes at 200 ° C.