ßßß
Wszystko co związane z Ewą Chodakowską, okrzykniętą trenerką wszystkich Polek jest ostatnio na topie. O tych cukiniowych placuszkach słyszałam już niejedno dobre słowo. Przepis nie jest wynalazkiem samej Ewy, jest zaledwie wariacją na temat dziesiątek podobnych receptur pojawiających się ostatnio nader często na blogach kulinarnych. Placki są jednak świetne, szybkie w przygotowaniu i niezwykłe lekkie, a przy tym sycące. Podajemy je z greckim sosem tzatziki, który idealnie dopełnia cały smak. A ponieważ sezon na cukinię w pełni - nie ma co się zastanawiać!***Chodakowska's zucchini pancakesEverything related to Eve Chodakowska, hailed as the all Poles coach has been very trendy lately. I heard a lot of good things about the zucchini pancakes. The recipe itself is not Eve-own invention , it is just a variation on dozens of similar recipes appearing recently on culinary blogs . But in fact those pancakes are great, quick to prepare and unusual light, yet filling. Serve it with Greek tzatziki sauce that perfectly complements the flavor. And because the season for zucchini is on - don't hesitate, just cook them!
czas przygotowania: 20-25 minutCzego potrzebujesz na 2 porcje?1 mała cukinia (200 g), starta na tarce o grubych oczkach1/2 cebuli, starta na grubych oczkach1 jajko2 łyżki mąkiświeże zioła - ja użyłam bazylii, tymianki i oregano2 ząbki czosnku, startesól, pieprzoliwa do smażeniaTzatziki1 szkl jogurtu greckiego1 mały ogórek, starty na grubej tarce2 łyżki oliwysól, pieprz1/2 ząbku czosnku, startyCo teraz?1. Wymieszaj cukinię, cebulę, jajko, mąkę, zioła, czosnek i sól.2. Smaż cienkie placki na rozgrzanej oliwie, jeżeli masz teflonową patelnie możesz smażyć je bez tłuszczu.3. Wymieszaj składniki na sos.4. Podawaj placuszki z sosem.***Chodakowska's zucchini pancakespreparation time: 20-25 minutesWhat do you need for 2 servings?1 small zucchini (200 g) grated1/2 onion, grated1 egg2 tablespoons flourfresh herbs - I've used basil, thyme and oregano2 cloves of garlic, gratedsalt and pepperolive oil for fryingtzatziki1 glass of Greek yogurt1 small cucumber, grated1 tablespoons olive oilsalt and pepper1/2 clove garlic, gratedWhat now?1 Mix zucchini, onion, egg, flour, herbs, garlic and salt.2 Fry thin pancakes in hot oil, if you have teflon frying pan you may prepare them without fat.3 Mix the ingredients for the sauce.4 Serve pancakes with sauce.