Wykonanie
Byliście w Tajlandii, tęsknicie za smakiem lokalnej kuchni? Chcielibyście pojechać do Tajlandii i zasmakować tych wszystkich potraw o których tyle czytaliście? W takim razie dobrze trafiliście, zabieram Was na szybka kulinarną podróż do Tajlandii. Walizki i bilet lotniczy nie wymagany, dobra patelnia wskazana.

Składniki (4 osoby)500 g
łososia ze skórą (mogą być filety)300 g
szpinaku świeżego3 czerwone
papryczki chili (
czerwona papryka plus
pieprz kajeński)
czosnekimbirsos sojowy jasny (light)
sos sojowy ciemny(dark)
brązowy cukierlimonkamasłoNa suchą i zimną patelnię kładziemy
łososia skóra do dołu. Skrapiamy go
sosem sojowym jasnym,
sokiem z limonki, posypujemy szczyptą
brązowego cukru. Rozsmarowujemy na to 3 wyciśnięte ząbki
czosnku i łyżkę świeżo startego
imbiru (jeżeli mamy tylko mielony to płaską łyżeczkę). Rozgrzewamy patelnie i słuchamy kiedy nam skóra zacznie porządnie skwierczeć, wtedy wlewamy na patelnię po łyżce
wody z każdej strony
łososia i przykrywamy patelnia na minutkę może dwie - niech
łosoś się teraz otworzy i wchłonie
przyprawy, Ściągamy pokrywkę , przesuwamy
rybę na jedną stronę, na drugą wrzucamy z 2-3 łyżki
masła i
szpinak (ja wrzucam z ogonkami i w całości) oraz posiekane trzy
papryczki chili łącznie z nasionkami, bo lubię bardzo ostre. Jeżeli wy się
boicie ostrości, albo pod ręką nie ma świeżych papryczek, to posiekana
czerwona papryka z porządną szczyptą
pieprzu kajeńskiego będzie dobrym zamiennikiem.

Przewracamy
łososia skórą do góry wprost w objęcia
szpinaku - ściągamy skórę (wyrzucamy) i smażymy dalej na wolnym ogniu.
Ryba powinna być gotowa w parę minut, a pod naciskiem widelca rozejdzie nam się na płaty. Mieszamy wszystko razem , dodajemy
sosu sojowego ciemnego (2-3 łyżki) i jeszcze trochę
soku z limonki.
Łosoś gotowy, podajemy z
ryżem lub
makaronem ryżowym. Smacznego:)

P.S
Rybę najlepiej rozmrażać przez noc w lodówce, przed smażeniem wyciągnąć i delikatnie osuszyć ściereczką, czym delikatniej obchodzimy się z
rybą, tym smaczniejsze
mięso.W przepisie nie użyłam
soli, bo
sos sojowy jasny jest wystarczająco słony, więc nie solimy
ryby przez smażeniem,
Sos sojowy jasny - to taka nasza
maggi - jest
przyprawą, marynatą
Sos sojowy ciemny - to sos, który dodaje się na koniec gotowania, lub tuż po.Zawsze używaj limonki/cytryny dwufazowo przy smażeniu
ryby - na początku i na końcu. Na początku parę kropel kruszy
mięso, łamie zapach
ryby i przyspiesza działanie przypraw, a na końcu parę kropel wyostrza aromat potrawy i zatrzymuje dłużej jej świeżość.Jeżeli nei używacie
masła, to można smażyć
szpinak na
oliwie, ale po wrzuceniu
szpinaku na patelnie dodajcie z dwie łyżki
mleka.