Wykonanie

U mnie weekend pracowity, więc nie mamy ze Sznupkiem czasu na porządny obiad, dlatego przygotowałam nam coś na zimno, coś co można chwycić z lodówki zjeść na jednej nodze, coś co dostarczy nam wszystkich potrzebnych witamin, aby ten szalony weekend przeżyć. Próba generalna odbyła się dziś przy śniadaniu i wszystko zostało zaakceptowane przez Głównego Głodomora rodziny, zwanego na co dzień
Panem Sznupkiem. Skoro Sznupek
mówi, że dobre, to pewnie i wam będzie smakować. Dzisiaj przepis na
sałatkę, po weekendzie będą przepisy na
śledzie. Zapraszam:)

Składniki:(2-3 osoby)1 udko wędzonego
kurczaka2 duże
awokado3 średnie
pomidory1/2 szklanki
kukurydzy mrożonej2
papryczki chiliczosnekszczypiorekpietruszkabazylia2
limonkisólpieprzcukierWędzonego
kurczaka obieramy z kości i kroimy w kostkę,
awokado kroimy w plastry lub w kostkę, pestki nie wyrzucamy, papryczki drobno siekamy, ale pozbywamy się pestek,
szczypiorek,
pietruszkę i
bazylię drobno siekamy, w tym
bazylii dajemy tylko symbolicznie,
kukurydzę zlewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku. Mieszamy wszystkie składniki i teraz robimy nasz sos. Wyciskamy sok z
limonek, dodajemy
cukier,
sól,
pieprz i dwa wyciśnięte ząbki
czosnku, czekamy aż się składniki przegryzą i dodajemy do naszej sałatki. Delikatnie mieszamy, wkładamy pestki
awokado i odstawiamy do lodówki. Pestki
awokado zostawiamy w
sałatce, aby nam nie siniała(ciemniała) nie jemy ich, ani nie połykamy w całości. Do sałatki nie dodajemy
oliwy, bo
awokado i
kurczak ją odpowiednio natłuści. Smacznego:)