ßßß Cookit - przepis na Dzień Naleśnika, czyli co tam Kochanie serwujesz na śniadanie?

Dzień Naleśnika, czyli co tam Kochanie serwujesz na śniadanie?

nazwa

Wykonanie

Oczywiście, że naleśniki mamy na śniadanie. Chociaż wcale nie miałam ich w planie, ale od rana w telewizorni wywijają człowiekowi naleśnikami przed oczami, tak wywijają, że ten człowiek z marną silną wolą i olbrzymim apetytem daje się zahipnotyzować i jak takie zombie idzie do kuchni, szafki otwiera - mąką puff...ogień buff...jajko trzask...masło plask... i już mamy ciasto na naleśniki i zadowolonego człowieka zombi. Na szczęście w porę się obudziłam z tego transu naleśnikowego i postanowiłam podać je w cywilizowany sposób, bo polewanie amerykańskich naleśników syropem cukrowy czy też klonowym i dodatkową porcją masła jest wręcz niehumanitarne, smaczne, ale niehumanitarne. Zapraszam na śniadanie Kochani naleśnikożercy.
Amerykańskie naleśniki z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni.
Ciasto na naleśniki ( z przepisu Jamiego Olivera)
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka(płaska) proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy (lub roztopionego masła)
1 łyzka cukru
szczypta soli
1 jabłko lub jedna gruszka
pół cytryny
garść pestek dyni lub słonecznika
jogurt naturalny 0%
miód
odrobina masła
szczypta soli morskiej
Mieszamy dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko z jajkiem, dodajemy do siebie. Dosypujemy łyżkę cukru i szczyptę soli oraz oliwę lub masło. Ciasto mieszamy na gładko i odstawiamy do lodówki na chwilę. Smarujemy patelnię tluszczem i porządnie rozgrzewamy, trzymamy na średnim ogniu . Wyciągamy ciasto z lodówki, bierzemy chochelkę do zupy i nabieramy do połowy, przelewamy na patelnie, na sam środek, naleśniki smażaą się bardzo szybko, dosłownie minutka i musimy przewracać. Z tego ciasta powinno wyść pięć średnich naleśników. Ja dodałąm jeszcze jakieś 2 łyzki mąki dodatkowo, bo ciasto wydawało mi się za rzadkie trochę.
Jabłko lub gruszkę - ze skórką - kroimy w zapałki. Na patelnie dodajemy cienki plaster masła, wrzucamy garść pestek dyni i polewamy to miodem. Prze pół minuty prażymy te pestki w miodowej lawie. Dorzucamy jabłka lub gruszki, posypujemy szczypta soli morskiej i polewamy sokiem z cytryny.
Dlaczego dodajemy sól i sok z cytryny? Po to, żeby wydobyc maksymalnie aromat jabłka i żeby zastosować chińską filozofie 5 żywiołów.
Naleśnika smarujemy jogurtem i na to nakładamy nasz rajsko smakujący farsz. Smacznego i Happy Pancake Day!
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2013/02/dzien-nalesnika-czyli-co-tam-kochanie.html