ßßß Cookit - przepis na Baranina madras

Baranina madras

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
baranina bez kości 0.5 kilogramów
masło ghee 5 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
gatam 2 łyżek deserowych
chili 2 łyżek deserowych
kardamon 3 sztuk
imbir 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 0.5 sztuk
ocet 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
1. W garnku ze szczelnym przykryciem rozgrzać masło lub olej, szybko obsmażyć mięso, przełożyć na talerz.2. Włożyć do garnka cebulę wraz z garam masła i chlli, smażyć na średnim ogniu przez 4 min., stale mieszając.3. Włożyć mięso i pastę pomidorową, kardamon, imbir, wymieszać, i dusićpod przykryciem na małym ogniu przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą, sos jednak powinien być gęsty.4. Dodać sól, sok z cytryny, rabarbaru lub ocet, dusić jeszcze przez 15 min., aż mięso będzie miękkie. I5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskimi chlebami (NAN lub CHAPPATI i RAITĄProporcje dla 4-5 osób
Uwagi:
baranina pokrojona w plastry, sklarowane masło ghee lub olej, cebula drobno posiekana, gatam (masło), kardamony (dowolnie), sok z połówki cytryny lub 3 łyżeczki soku z rabarbaru
Kuchnia Indyjska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-01-02
fajne
Autor: madzia2544
Data: 2008-01-30
Ta potrawa jest pyszna i do tego dietetyczna. Polecam;)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2212/Baranina-madras