Czas na mój kolejny przepis biorący udział w konkursie 'Fusion w kolorach #omnomnom'. Tym razem jest to makaron pappardelle firmy OM NOM NOM zabarwiony na zielono i połączony z pulpetami w sosie pomidorowo-kurkowym. Ja osobiście nie przepadam za pulpetami, dlatego zjadłam makaron z samym sosem co również pysznie smakowało ;)Składniki:makaron pappardelle OM NOM NOM500 g mięsa mielonego indyczego2 średnie pomidory400 g kurek mrożonychbulion drobiowyświeża bazyliasuszona natka pietruszkiśmietanka 36%garść bułki tartej1 średnie jajkomąka do obtoczenia pulpetówsól i pieprz do smakuzielony barwnikPrzygotowanie:Na początku gotujemy kurki, w międzyczasie mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanymi listkami bazylii, bułką i jajkiem. Z tak przygotowanego mięsa lepimy pulpety i obtaczamy je w mące, następnie wrzucamy je do zagotowanego bulionu drobiowego i gotujemy przez około 15 minut. Pomidory blendujemy i wrzucamy na patelnię, smażymy około 10 minut. Do pomidorów dorzucamy wcześniej ugotowane kurki i nalewamy 4 łyżki bulionu z pulpetów, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut. Doprawiamy sos śmietanką oraz suszoną natką pietruszki. Do garnka wkładamy przygotowane pulpety, zalewamy je sosem i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Przygotowujemy wodę na makaron dodając do niej szczyptę zielonego barwnika w proszku oraz około 5 listków bazylii, makaron gotujemy.POWODZENIA I SMACZNEGO!Moja propozycja podania:Petite Princesse