Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
polędwiczki jagnięce 3 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
cukinia, żółta 2 sztuk
cebula 1 sztuk
mięta, pęczek 0,5 sztukpapryczka czerwona
chili 1 sztuk
makaron (cienkie wstążki)400 gramówrosół 400 mililitrów
serek mascaepone 120 gramów
mąka ziemniaczana 3,5 łyżek stołowych
cytryna 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso smażyć 10 minut na
oleju ze wszystkich stron. Oczyszczone
cukinie pokroić w grube plastry, a następnie w słupki. Oczyszczoną
cebulę drobno posiekać. Umyte listki
mięty pokroić w cienkie paseczki, a oczyszczoną papryczkę pokroić w cienkie krążki.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Usmażoną
jagnięcinę oprószyć
solą i
pieprzem, zawinąć w folię aluminiowa, odłożyć. Na tłuszczu ze smażenia
mięsa zeszklić
cebulę, dodać
cukinie, podlać rosołem i 100ml
wody. Dodać pokrojoną papryczkę i gotować 2 minuty na małym ogniu. Do gorącego sosu włożyć
serek i dokładnie wymieszać. Sos zagęścić
mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej
wody, krótko zagotować. Na końcu dodać posiekaną
miętę, sok i otartą
skórkę z cytryny, posolić.
Jagnięcinę pokroić w grube plastry, polać przygotowanym sosem i podawać z
makaronem. Udekorować listkami
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: