ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina po włosku

Jagnięcina po włosku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwiczki jagnięce 3 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
cukinia, żółta 2 sztuk
cebula 1 sztuk
mięta, pęczek 0,5 sztuk
papryczka czerwona chili 1 sztuk
makaron (cienkie wstążki)400 gramów
rosół 400 mililitrów
serek mascaepone 120 gramów
mąka ziemniaczana 3,5 łyżek stołowych
cytryna 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso smażyć 10 minut na oleju ze wszystkich stron. Oczyszczone cukinie pokroić w grube plastry, a następnie w słupki. Oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Umyte listki mięty pokroić w cienkie paseczki, a oczyszczoną papryczkę pokroić w cienkie krążki.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Usmażoną jagnięcinę oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiowa, odłożyć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę, dodać cukinie, podlać rosołem i 100ml wody. Dodać pokrojoną papryczkę i gotować 2 minuty na małym ogniu. Do gorącego sosu włożyć serek i dokładnie wymieszać. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej wody, krótko zagotować. Na końcu dodać posiekaną miętę, sok i otartą skórkę z cytryny, posolić.
Jagnięcinę pokroić w grube plastry, polać przygotowanym sosem i podawać z makaronem. Udekorować listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4949/Jagniecina-po-wlosku