Wykonanie
Przyszła
pora na kolejny przepis, tym razem będzie to
tarta z
musem czekoladowym pokryta
bezową chmurką. Mi osobiście bardzo smakuje to połączenie, jednak nie można przesadzić z
cukrem, gdyż będzie za słodko ;) Kochani przy okazji udostępniam wam mój album z ubraniami które mam na sprzedaż ;)
ALBUM SPRZEDAŻ

Składniki na ciasto:
225 g
mąki pszennej110 g
margaryny w kostce prosto z lodówki
około 4 łyżek
wody500 g
fasoli lub
grochuszczypta
soliSkładniki na masę
czekoladową:
10 łyżek zimnej
wody2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
żelatyny2
żółtkaszczypta
soli150 ml gorącej
wody200 g
cukru pudruSkładniki na
bezową chmurkę
4
białka200 g
cukru pudruszczypta
soliPrzygotowanie:
Na początku kroimy
masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego
masła przesiewamy
mąkę i
sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki
wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy
masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz
groch lub
fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z
fasolą i zostawiamy do ostygnięcia. W garnku mieszamy zimną
wodę,
kakao,
cukier puder oraz
sól. W misce mieszamy
żółtka z
mąką i przelewamy do garnka, dodajemy do tego gorącą
wodę i
żelatynę wszystko gotujemy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce miksujemy
cukier puder,
białka i
sól do uzyskania gęstej masy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Bierzemy wcześniej przygotowane ciasto, nakładamy na nie
czekoladową masę i na wierzch masę z
białek od zewnątrz do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut, tak aby na zewnątrz
beza była twarda a w środku piankowata. Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
POWODZENIA I SMACZNEGO!






Moja propozycja podania:

Petite Princesse