ßßß
Składniki na ciasto:225 g mąki pszennej110 g margaryny w kostce prosto z lodówkiokoło 4 łyżek wody500 g fasoli lub grochuszczypta soliSkładniki na masę czekoladową:10 łyżek zimnej wody2 łyżki kakao2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka żelatyny2 żółtkaszczypta soli150 ml gorącej wody200 g cukru pudruSkładniki na bezową chmurkę4 białka200 g cukru pudruszczypta soliPrzygotowanie:Na początku kroimy masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego masła przesiewamy mąkę i sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz groch lub fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolą i zostawiamy do ostygnięcia. W garnku mieszamy zimną wodę, kakao, cukier puder oraz sól. W misce mieszamy żółtka z mąką i przelewamy do garnka, dodajemy do tego gorącą wodę i żelatynę wszystko gotujemy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce miksujemy cukier puder, białka i sól do uzyskania gęstej masy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Bierzemy wcześniej przygotowane ciasto, nakładamy na nie czekoladową masę i na wierzch masę z białek od zewnątrz do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut, tak aby na zewnątrz beza była twarda a w środku piankowata. Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.POWODZENIA I SMACZNEGO!




Moja propozycja podania:
Petite Princesse