ßßß
Składniki:250 g mięsa mielonego z indyka4 papryki średniej wielkości (różnokolorowe ładnie wyglądają razem)1 kostka bulionu grzybowego40 dag sera mozzarella200 g pieczarek1 duży pomidor450 g szpinaku świeżegoząbek czosnku3 łyżki śmietany2 szklanki wodyszczypta soli i pieprzu do smakuPrzygotowanie:Pieczarki myjemy i dokładnie blendujemy, podsmażamy. Gotujemy wodę z bulionem grzybowym i odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy i podsmażamy mięso (ja dodaję przyprawę do mięsa mielonego, dzięki czemu zyskujemy bardziej wyrazisty smak). Pomidor blendujemy i podsmażamy razem z mięsem. Na oddzielnej patelni smażymy szpinak (który również wcześniej blendujemy) na maśle i dodajemy ząbek czosnku. Gdy szpinak będzie gotowy wsypujemy 100 g sera i mieszamy do jego rozpuszczenia następnie dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Przygotowujemy papryki myjąc je, odcinając wierzch (tak aby była możliwość ponownego 'zamknięcia' papryki) i usuwając gniazdo nasienne. Usmażone mięso mieszamy ze szpinakiem i pieczarkami. Przygotowane wcześniej papryki wkładamy do garnka bądź naczynia żaroodpornego (nie ma różnicy czy będziemy dusić papryki w garnku na ogniu czy w naczyniu w piekarniku, smaku to nie zmieni) wsypujemy ser, następnie napełniamy do połowy farszem, przykrywamy to serem i wkładamy kolejną część farszu aby zapełnić paprykę na co znów sypiemy ser i zamykamy wcześniej odciętą górą papryki. Całość zalewamy naszym wywarem i dusimy przez 30-40 minut, tak aby skóra papryki namiękła. Można również dodać odrobinę oregano oraz bazylii.POWODZENIA I SMACZNEGO !




Moja propozycja podania:
Petite Princesse