Wykonanie
Po raz kolejny muszę przyznać się do zaniedbań. Gotuję, ale się nie chwalę. Ciężko jest znaleźć czas kiedy do i tak pochłaniającej czas pracy dokłada się naukę
języka oraz siłownię 5
razy w tygodniu.Jednakże nadeszła chwila, kiedy mam czas wreszcie usiąść przed komputerem - całotygodniowe L4.Zatem odkłam na chwilę wszystko i przedstawiam naszą wersję przepisu Jamiego na falafel :)

Potrzebujemy:Falafel1 puszkę
fasoli czerwonej1 puszkę
ciecierzycycytrynęłyżkę
chilliłyżeczkę
ziela angielskiegołyżkę
mąkipęczek
kolendryWarzywa2
papryki4
dymkiSalsa
pomidorki koktajlowe (garść)
papryczkę chiliząbek
czosnkulimonkęDodatkowo
chlebki pitaserek wiejskiFalafel:
fasolę wraz
ciecierzycą wsypujemy do malaksera. Dodajemy
skórkę z cytryny, szczyptę
soli i
pieprzu oraz
chili,
ziele angielskie,
mąkę i łodyżki
kolendry.Wszystko miksujemy na gładką masę.Wilgotnymi rękami formujemy z niej małe, okrągłe kotleciki. Smażymy je na
oliwie, aż będą chrupiące z obu stron.Warzywa:
papryki kroimy na większe kawałki i smażymy wraz z
dymkami przekrojonymi na pół przyprawionymi
solą i
pieprzem. Po usmażeniu polewamy je
sokiem z 1,2
cytryny oraz posypujemy 1/2 listków
kolendry
Salsa:
Pomidorki,
chili oraz połowę listków
kolendry wkładamy do malaksera. Dodajemy
czosnek, sok z 1/2
limonki i miksujemy na gładką salsę.

Wszystkie składniki szykujemy w osobnych miseczkach,
pity podgrzewamy i samodzielnie tworzymy danie ;)Voila!
