Wykonanie
Jestem wielką fanką książek kucharskich wszelkiego rodzaju. Moja kolekcja może nie jest jeszcze najwspanialszą na świecie, ale każdą posiadaną przeze mnie sztukę wielbię miłością równie wielką.Przy okazji urodzin mój zbiór powiększył się o drugą książkę wspaniałej Sophie Dahl. Uwielbiam jej obie książki za sposób w jaki pisze o jedzeniu, proste i jednocześnie oryginalne przepisy i cudowne zdjęcia. Przeglądając je mam wrażenie, że te potrawy same się gotują.Postanowiłam więc wypróbować przepis na paluszki
rybne z puree z
groszku podane z
sosem tatarskim. Kolejny raz panna Dahl nie zawiodła mojego podniebienia!* Sophie proponowała podać
rybę bez panierki - tutaj wykazałam się własną inwencją :)
Potrzebujemy (2 porcje):- 300g
filetów dorsza atlantyckiego-
mąkę,
jajko,
bułkę tartą do panierki-
olej do smażeniaPUREE- 150g mrożonego
groszku- 2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany- 1 łyżeczkę
oliwy- 1 garstkę posiekanej, świeżej
mięty-
sól,
pieprzGroszek gotujemy kilka minut i odsączamy. Przekładamy go do naczynia i ugniatamy praską do
ziemniaków. Następnie dodajemy
śmietanę,
oliwę,
miętę (
mięta i
groszek to przepyszne połączenie),
sól i
pieprz. Przykrywamy.
Rybę kroimy na kawałki podobne wielkością do paluszków
rybnych. Następnie maczamy po kolei w
mące,
jajku i
bułce tartej i smażymy chwilę z każdej strony aż się zarumienią.Wszystko podajemy razem na talerzu wraz
sosem tatarskim.Można podać z pokrojoną na cząstki drugą połówką
cytryny.Voila!
Wpis bierze udział w akcji: