ßßß Cookit - przepis na Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z dorsza 400 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
sól według uznania
marchewka 4 sztuk
ziemniaki 400 gramów
bulion rybny 0,5 litrów
zasmażka do sosów jasna 2 łyżek stołowych
śmietana 400 mililitrów
trybula 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety rybne pokroić w kostkę o boku 2 cm, skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola oraz pieprzem, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Oczyszczone ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewki w grubsze plasterki. Ziemniaki włożyć do gorącego bulionu, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, dodać marchewkę i gotować jeszcze 7 minut. Dodać śmietanę, zagęścić zasmażką i zagotować. Dodać pokrojoną rybę i podgrzewać 4 minuty na małym ogniu. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną trybulą.
Uwagi:
Trybulę można zastąpić natką pietruszki, a bulion rybny - bulionem warzywnym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10543/Dorsz-z-warzywami