ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka ugotowane 6 sztukkalarepka 500 gramówmarchewka 3 sztukziemniaki 800 gramówmąka 60 gramówmasło 60 gramówśmietana gęsta 200 gramówtrybula, peczek 0,5 sztuksok z cytryny 2 łyżek stołowychziarenka smaku 1 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz biały według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną kalarepkę pokroić na cząstki, oczyszczone marchewki w kostkę, a ziemniaki w grube plastry. Kalarepę zalać litrem osolonego wrzątku i gotować 8 minut na średnim ogniu. Po 4 minutach dodać marchewki. Warzywa wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, a wywar przecedzić i odmierzyć 800ml. Zagotować w rondlu osoloną wodę, włożyć ziemniaki i gotować 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić i osączyć. W garnku stopić masło, oprószyć mąka, krótko zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając powoli wlewać odmierzony wywar i śmietanę, krótko zagotować. Opłukaną, osuszoną trybulę trochę odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać i wrzucić do sosu. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą, pieprzem oraz ziarenkami smaku. Do sosu włożyć wszystkie przygotowane jarzyny i dobrze podgrzać. Obrane jajka pokroić na połówki. Podgrzana potrawkę przełożyć do wazy i dodać połówki jajek. Gotowe danie udekorować odłożoną trybulą. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: