Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajka ugotowane 6 sztuk
kalarepka 500 gramów
marchewka 3 sztuk
ziemniaki 800 gramów
mąka 60 gramów
masło 60 gramów
śmietana gęsta 200 gramów
trybula, peczek 0,5 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek stołowychziarenka smaku 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz biały według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
kalarepkę pokroić na cząstki, oczyszczone
marchewki w kostkę, a
ziemniaki w grube plastry.
Kalarepę zalać litrem osolonego wrzątku i gotować 8 minut na średnim ogniu. Po 4 minutach dodać
marchewki. Warzywa wyjąć z
wywaru łyżką cedzakową, a
wywar przecedzić i odmierzyć 800ml. Zagotować w rondlu osoloną
wodę, włożyć
ziemniaki i gotować 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić i osączyć. W garnku stopić
masło, oprószyć
mąka, krótko zasmażyć nie rumieniąc. Mieszając powoli wlewać odmierzony
wywar i
śmietanę, krótko zagotować. Opłukaną, osuszoną
trybulę trochę odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać i wrzucić do sosu. Przyprawić do smaku
sokiem cytrynowym,
solą,
pieprzem oraz ziarenkami smaku. Do sosu włożyć wszystkie przygotowane jarzyny i dobrze podgrzać. Obrane
jajka pokroić na połówki. Podgrzana potrawkę przełożyć do wazy i dodać połówki
jajek. Gotowe danie udekorować odłożoną
trybulą. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: