ßßß Cookit - przepis na OCZY CARYCY

OCZY CARYCY

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
Na ciasto jasne:
6 białek;
1 szklanka cukru;
1 szklanka mąki ziemniaczanej;
1/3 szklanki oleju;
1 łyżka octu.
Na ciasto ciemne:
6 żółtek;
1 szklanka cukru;
4 łyżki mąki pszennej;
2 łyżki kakao Gellwe;
1/3 szklanki oleju.
Na krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe Gellwe;
0,5 litra mleka;
1 cukier wanilinowy Gellwe;
25 dag masła.
Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe Gellwe;
paczka okrągłych biszkoptów;
5 łyżek kawy Cappuccino waniliowe Gellwe;
0, 5 litra wrzątku (do kawy)
wiórki kokosowe;
orzechy siekane.
Polewa:
15 dag masła;
2 łyżki mleka;
2 łyżki kakao Gellwe;
0,5 szklanki cukru pudru Gellwe;
WYKONANIE
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej.
Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
Teraz czas na budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę cappuccino (można dodać troszkę alkoholu).
Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia) .Wierzch posypujemy wiórkami i orzechami. Ciasto umieszczamy w lodówce. Gotowe!
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/11/oczy-carycy.html