Wykonanie

SKŁADNIKINa ciasto jasne:6
białek;1 szklanka
cukru;1 szklanka
mąki ziemniaczanej;1/3 szklanki
oleju;1 łyżka
octu.Na ciasto ciemne:6
żółtek;1 szklanka
cukru;4 łyżki
mąki pszennej;2 łyżki
kakao Gellwe;1/3 szklanki
oleju.Na krem budyniowy:2 budynie
śmietankowe Gellwe;0,5 litra
mleka;1
cukier wanilinowy Gellwe;25 dag
masła.Dodatkowo:2
galaretki wiśniowe Gellwe;paczka okrągłych
biszkoptów;5 łyżek
kawy Cappuccino waniliowe Gellwe;0, 5 litra wrzątku (do
kawy)
wiórki kokosowe;
orzechy siekane.Polewa:15 dag
masła;2 łyżki
mleka;2 łyżki
kakao Gellwe;0,5 szklanki
cukru pudru Gellwe;WYKONANIEZaczynamy od rozpuszczenia
galaretek w połowie podanej ilości
wody. Zostawiamy do ostudzenia. Teraz kolej na ciasto białe.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy
cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu
żółtka ucieramy z
cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana
mąkę z proszkiem i
kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy
olej.Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.Teraz czas na
budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość
mleka i dodajemy
cukier wanilinowy. Przestudzony
budyń miksujemy z
masłem. W międzyczasie przygotowujemy
kawę cappuccino (można dodać troszkę
alkoholu).Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie
kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w
kawie biszkopty. Na
biszkopty idzie
galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia) .Wierzch posypujemy wiórkami i
orzechami. Ciasto umieszczamy w lodówce. Gotowe!