ßßß
SKŁADNIKINa ciasto jasne:6 białek;1 szklanka cukru;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1/3 szklanki oleju;1 łyżka octu.Na ciasto ciemne:6 żółtek;1 szklanka cukru;4 łyżki mąki pszennej;2 łyżki kakao Gellwe;1/3 szklanki oleju.Na krem budyniowy:2 budynie śmietankowe Gellwe;0,5 litra mleka;1 cukier wanilinowy Gellwe;25 dag masła.Dodatkowo:2 galaretki wiśniowe Gellwe;paczka okrągłych biszkoptów;5 łyżek kawy Cappuccino waniliowe Gellwe;0, 5 litra wrzątku (do kawy)wiórki kokosowe;orzechy siekane.Polewa:15 dag masła;2 łyżki mleka;2 łyżki kakao Gellwe;0,5 szklanki cukru pudru Gellwe;WYKONANIEZaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej.Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.Teraz czas na budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę cappuccino (można dodać troszkę alkoholu).Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia) .Wierzch posypujemy wiórkami i orzechami. Ciasto umieszczamy w lodówce. Gotowe!