Wykonanie
Proponuję wszystkim przepis niewyszukany, bez wielkiej finezji ale na pewno zdrowy i smaczny. Oto przepis na
filet z indyka uprażony w warzywach.
SKŁADNIKI40 dkg
fileta z indyka;trzy
papryki (2 czerwone i żółta);dwa ząbki
czosnku;20 dkg
pieczarek;
cebula;
marchewka;
seler;
por;
sól;
pieprz;
kurkuma;
papryka słodka i ostra w proszku;WYKONANIENa rozgrzany
olej wrzucamy pokrojone w drobna kostkę dwa ząbki
czosnku. Kiedy
czosnek odda aromat a trwa to dosyć szybko dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż
cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy
filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy aby zamknąć
pory w
mięsie. Dodajemy
kurkumę,
pieprz,
paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania). Kiedy
indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa:
paprykę,
marchew,
seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz
pieczarki pokrojone w dużą kostkę i
por. Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy
przyprawę Warzywko i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 min. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pól szklanki
wody z rozpuszczoną w niej łyżką
mąki. Ja potrawę podaję z
ryżem. Smacznego :)