ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: pieczona pierś z indyka

z cukrem pudrem: pieczona pierś z indyka

nazwa

Wykonanie

Przepyszna domowa wędlinka, która robi się sama :)
1 około kilogramowy filet z indyka
3 ząbki czosnku
marynata:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej, zmiażdżony ząbek czosnku
tuż przed pieczeniem:
sól, pieprz, papryka, 3 ząbki czosnku
Fileta myjemy, wkładamy do miski z wodą i przyprawami na marynatę, odkładamy do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie odsączamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy przyprawami, fileta zwijamy ściśle, wkładając do środka ząbki czosnku.
Zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą na wysokość około 3 cm.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni, po 40 minutach rozcinamy folię na górze, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze około 20 - 25 minut, aby skórka lekko się zarumieniła.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/pieczony-filet-z-indyka.html