Wykonanie
Przepyszna domowa
wędlinka, która robi się sama :)
1 około kilogramowy
filet z indyka3 ząbki
czosnkumarynata:2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu0,5 łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta ostrej, zmiażdżony ząbek
czosnkutuż przed pieczeniem:
sól,
pieprz,
papryka, 3 ząbki
czosnkuFileta myjemy, wkładamy do miski z
wodą i
przyprawami na marynatę, odkładamy do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie odsączamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy
przyprawami, fileta zwijamy ściśle, wkładając do środka ząbki
czosnku.Zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego
wodą na wysokość około 3 cm.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni, po 40 minutach rozcinamy folię na górze, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze około 20 - 25 minut, aby skórka lekko się zarumieniła.