Wykonanie
Dziś mam dla Was pomysł na kruchą i delikatną
wędlinę z
indyka, z dodatkiem
słodkiej papryki,
czosnku i
bazylii. Przygotowałam ją oczywiście w szynkowarze, który (podobnie jak wszystko, co może się przydać do produkcji domowych
wędlin) możecie kupić w sklepie jelitawieprzowe.pl
Składniki:1,2 kg
fileta z indyka1 łyżeczka
soli wędzarniczej (sklep jelitawieprzowe.pl)0,5 łyżeczki
soli peklującej (sklep jelitawieprzowe.pl)1 łyżeczka suszonej
bazylii3 duże ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka słodkiej mielonej
paprykiPrzygotowanie:Umyte i osuszone
mięso kroję w duże kawałki.
Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z
solą,
pieprzem,
papryką i
bazylią - mieszanką dokładnie nacieram kawałki
indyka. Przyprawione
mięso pozostawiam na noc w lodowce, następnego dnia przekładam zapakowane do woreczka do
szynkowaru. Parzę
wędlinę przez 1,5 godziny w garnku z
wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia ( najlepiej znowu na noc w lodówce).Przepis autorski.