ßßß Cookit - przepis na Rolada z boczku pieczona

Rolada z boczku pieczona

nazwa

Wykonanie

Kolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
składniki
ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól
przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 68 st C . Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z chlebem. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/11/rolada-z-boczku-pieczona.html