Wykonanie
Kolejny domowy wyrób do
chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
składnikiok 800 g
chudego boczku bez skóry i kości1 łyżeczka
papryki w płatkach1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
czosnku w proszku
sólprzygotowanie
Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron
przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć
mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura
mięsa wyniesie 68 st C . Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone
mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić w cienkie plastry, podawać z
chlebem. Smacznego!