Wykonanie
Ida Święta , czas
mięs ,
wędlin ,
chlebów i ciast ...Bardzo lubię Wielkanoc , smakiem jest zupełnie inna od Wigilii , jest bardziej różnorodna.Ta pieczeń jest przepyszna , rozpuszcza się w ustach a
śliwka nadaje jej wspaniałego słodkiego posmaku...Składniki:1 kg
wołowiny ( można poprosić o specjalny gatunek na pieczeń )5
suszonych grzybów.0,5 szklanki czerwonego
octu winnego30 dag suszonych
śliwek3 łyżki stołowe
musztardytymianekoliwa0,25 szklanki cieplej
wody0,5 szklanki
bulionu wołowego4 ząbki
czosnkupieprz , sol.sol zmiękczającą
mięso2 kieliszki
wódki.Głęboki rondel .Nić wędliniarskaPrzygotowanie :
Wołowinę rozkrój tak by utworzył się prostokąt , delikatnie rozbij tłuczkiem.Natrzyj niewielka ilością
soli zmiękczającej a następnie dokładnie nasmaruj
musztarda. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Grzyby zalej wrzącą
woda .
Ocet winny wymieszaj z ciepłą
woda , zalej
śliwki.
Czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.Po godzinie wyciągnij
mięso z lodówki, odsącz
grzyby i
śliwki - zostaw zalewy !
Śliwki i
grzyby posiekaj .
Mięso natrzyj porządnie
czosnkiem i garścią
tymianku.Posiekane
śliwki z
grzybami ułóż dokładnie na środku
mięsa , zwijaj powoli i dokładnie tworząc rulon , obwiąż nicią wędliniarską. Rulon obsmaż z każdej strony na
oliwie w głębokim rondlu ,po ok 10-12 min zalej
bulionem , pozostawionymi zalewami z
grzybów i
śliwek , dodaj
wódkę . Obsyp
sola i
pieprzem. Duś ok 1,5 - 2 godzin pod przykryciem , co jakiś czas przewracając pieczeń by się nie przypaliła.Składniki i przygotowanie były na 1 kg
wołowiny . Ze względu na jej cenę , można przygotować z
polowy kilograma. Zmniejszamy wtedy ilość składników o pól.Pieczeń podałam z pieczonymi ćwiartkami
ziemniaków oproszonych
przyprawa staropolska. Polecam :)Smacznego:)
Zapraszam do komentowania :)