ßßß Cookit - przepis na Łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniakami.

Łosoś w ziołach z pieczonymi ziemniakami.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ten obiad , gdy odwiedzają nas goście często proszą o to danie , zresztą to własnie za namowa znajomych zaczęłam pisać tego bloga . Zdjęcia robi moja wspaniała męska połówka której bardzo za to dziękuje :) Wracamy do tematu jedzenia :)
Bardzo lubimy łososia , zastanawiałam się z czym tym razem go podać , bo ileż można jeść sałatki warzywne :)
O to dzisiejszy obiad na 6 osób :)
Składniki :
1,5 kg łososia świeżego ( najlepiej norweski)
1 łyżeczka przyprawy do ryb
oliwa z oliwek
pęczek kopru
1 cytryna
5 łyżek suszonej bazylii
5 łyżek stołowych mieszanki ziół prowansalskich
folia aluminiowa
Składniki na surówkę :
6 dużych ogórków kiszonych
1 duża cebula
3 łyżki stołowe oliwy
pieprz
Składniki na sos czosnkowy do ziemniaków :
4 średnie ząbki czosnku
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki stołowe majonezu
pieprz
12 całych srednich ziemniaków.
Przygotowanie całego dania :
Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 st C , ziemniaki wyszorować szczoteczka - pozostawić w całości. Zawinąć w folie aluminiowa ( każdy osobno ) i wstawić do piekarnika.
Filet z łososia , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na równe prostokąty. Ułożyć w głębszym naczyniu jeden przy drugim. Oprószyć przyprawa do ryb i skropić dwiema połówkami cytryny. Przykryć całkowicie koprem , bazylia i ziołami. Zalać 8 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek . Zakryć folia aluminiowa. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. po 30 min przewrócić łososia na druga stronę aby równomiernie się zamarynował. W czasie gdy łosoś zażywa kapieli ziołowej , przygotowujemy surówkę i sos. Ogorki i cebule kroimy w kosteczkę , doprawiamy pieprzem i oliwa . Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i czonkem. I surówkę i jogurt odstawiamy do lodówki by się " przegryzły " .
Gdy łosoś odleży swoje , każdy prostokąt osobno układamy na kwadracie wyciętym z folii aluminiowej , takim by po złożeniu go , łosoś mógł jeszcze mieć ok 1,5 cm odstępu od góry folii. ( folie wcześniej smarujemy oliwa za pomocą pędzelka) . Tak przygotowane kawałki łososia układamy na blasze i wsadzamy do piekarnika na ok 35-40 min. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st . Zostawiamy jeszcze ziemniaki przez ok 20 min Nacinając je wcześniej na samej gorze.
Po wyjęciu ziemniaków a później łososia , układamy na talerzu surówkę , ziemniaki polane sosem czosnkowym i prostokąt łososia :)
Niebo w gębie :)
Zapraszam do komentowania :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/02/osos-w-zioach-z-pieczonymi-ziemniakami.html