Wykonanie
Uwielbiam ten obiad , gdy odwiedzają nas goście często proszą o to danie , zresztą to własnie za namowa znajomych zaczęłam pisać tego bloga . Zdjęcia robi moja wspaniała męska połówka której bardzo za to dziękuje :) Wracamy do tematu jedzenia :)Bardzo lubimy
łososia , zastanawiałam się z czym tym razem go podać , bo ileż można jeść sałatki warzywne :)O to dzisiejszy obiad na 6 osób :)Składniki :1,5 kg
łososia świeżego ( najlepiej norweski)1 łyżeczka
przyprawy do ryboliwa z oliwekpęczek
kopru1
cytryna5 łyżek suszonej
bazylii5 łyżek stołowych mieszanki
ziół prowansalskichfolia aluminiowaSkładniki na surówkę :6 dużych
ogórków kiszonych1 duża
cebula3 łyżki stołowe
oliwypieprzSkładniki na
sos czosnkowy do
ziemniaków :4 średnie ząbki
czosnku1 mały
jogurt naturalny2 łyżki stołowe
majonezupieprz12 całych srednich
ziemniaków.Przygotowanie całego dania :Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 st C ,
ziemniaki wyszorować szczoteczka - pozostawić w całości. Zawinąć w folie aluminiowa ( każdy osobno ) i wstawić do piekarnika.Filet z
łososia , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na równe prostokąty. Ułożyć w głębszym naczyniu jeden przy drugim. Oprószyć
przyprawa do ryb i skropić dwiema połówkami
cytryny. Przykryć całkowicie
koprem ,
bazylia i
ziołami. Zalać 8 łyżkami stołowymi
oliwy z oliwek . Zakryć folia aluminiowa. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. po 30 min przewrócić
łososia na druga stronę aby równomiernie się zamarynował. W czasie gdy
łosoś zażywa kapieli
ziołowej , przygotowujemy surówkę i sos.
Ogorki i
cebule kroimy w kosteczkę , doprawiamy
pieprzem i
oliwa .
Jogurt naturalny mieszamy z
majonezem i czonkem. I surówkę i
jogurt odstawiamy do lodówki by się " przegryzły " .Gdy
łosoś odleży swoje , każdy prostokąt osobno układamy na kwadracie wyciętym z folii aluminiowej , takim by po złożeniu go ,
łosoś mógł jeszcze
mieć ok 1,5 cm odstępu od góry folii. ( folie wcześniej smarujemy
oliwa za pomocą pędzelka) . Tak przygotowane kawałki
łososia układamy na blasze i wsadzamy do piekarnika na ok 35-40 min. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st . Zostawiamy jeszcze
ziemniaki przez ok 20 min Nacinając je wcześniej na samej gorze.Po wyjęciu
ziemniaków a później
łososia , układamy na talerzu surówkę ,
ziemniaki polane
sosem czosnkowym i prostokąt
łososia :)Niebo w gębie :)
Zapraszam do komentowania :)