Wykonanie
Wakacyjne długie dni mijają szybciej niż bym chciała. Już mamy połowę lipca... zaraz sierpień, wrzesień i znowu październik. Powrót na uczelnię i gotowanie tylko dla siebie.
Póki co jestem wykorzystywana do przygotowywania obiadków dla całej rodzinki. Profil żywieniowy mojej rodziny jest prosty i nudny.... zazwyczaj są
ziemniaki + kotlety, czy tradycyjne polskie dania. Bez udziwnień. Tak już lubią. Oni... nie Ja! Dlatego próbuję to zmienić. Wprowadzam do ich diety nowe produkty, urozmaicam.Tym sposobem na naszym obiadowym
stole wylądowała carbonara. Dwie wersje... bo tylko tatuś lubi
boczek. Dla mnie, mamy i brata zaserwowałam opcję z
kurczakiem. Na pewno zdrowszą. Ale kwestia gustu
smakowego. Wybór pozostawiam wam.
Z
boczkiem Z
kurczakiemSpaghetti carbonara z
boczkiem lub
kurczakiem ( 1 porcja!!) *150g
boczku pokrojonego w kosteczkę/ 150g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
oliwy50ml
śmietany kremówki (30%)50ml
śmietany 18%1/2
żółtkasól/pieprz1/2 plastra
żółtego seraporcja
makaronuBoczek/pierś kroimy i podsmażamy na
oliwie.
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.
Żółtko mieszamy z
przyprawami,
śmietanami i
serem(pokrojony/starty). Ugotowany
makaron dodać do gorącego
boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje.Nie za długo!Przyozdobić
bazylią.Smacznego*ilość składników pomnożyć przez liczbę porcji.