ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara w dwóch odsłonach

Spaghetti carbonara w dwóch odsłonach

nazwa

Wykonanie

Wakacyjne długie dni mijają szybciej niż bym chciała. Już mamy połowę lipca... zaraz sierpień, wrzesień i znowu październik. Powrót na uczelnię i gotowanie tylko dla siebie. Póki co jestem wykorzystywana do przygotowywania obiadków dla całej rodzinki. Profil żywieniowy mojej rodziny jest prosty i nudny.... zazwyczaj są ziemniaki + kotlety, czy tradycyjne polskie dania. Bez udziwnień. Tak już lubią. Oni... nie Ja! Dlatego próbuję to zmienić. Wprowadzam do ich diety nowe produkty, urozmaicam.
Tym sposobem na naszym obiadowym stole wylądowała carbonara. Dwie wersje... bo tylko tatuś lubi boczek. Dla mnie, mamy i brata zaserwowałam opcję z kurczakiem. Na pewno zdrowszą. Ale kwestia gustu smakowego. Wybór pozostawiam wam.
Z boczkiem Z kurczakiem
Spaghetti carbonara z boczkiem lub kurczakiem ( 1 porcja!!) *
150g boczku pokrojonego w kosteczkę/ 150g piersi z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
50ml śmietany kremówki (30%)
50ml śmietany 18%
1/2 żółtka
sól/pieprz
1/2 plastra żółtego sera
porcja makaronu
Boczek/pierś kroimy i podsmażamy na oliwie. Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Żółtko mieszamy z przyprawami, śmietanami i serem(pokrojony/starty). Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje.Nie za długo!
Przyozdobić bazylią.
Smacznego
*ilość składników pomnożyć przez liczbę porcji.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/07/spaghetti-carbonara-w-dwoch-odsonach.html